Christine Lagarde: UE are un termen foarte scurt să dea semnale puternice

Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde i-a îndemnat pe europeni să dea cât mai rapid un semnal puternic al "voinţei lor colective de a-şi consolida uniunea monetară", într-o intervenţie, sâmbătă, înaintea alegerilor legislative din Grecia, cruciale pentru euro.

452 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde: UE are un termen foarte scurt să dea semnale puternice

Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Într-un termen foarte scurt, poate mai puţin de trei luni, este necesar ca europenii, în special cei din cadrul zonei euro, să dea semnale puternice privind voinţa lor colectivă de a-şi consolida uniunea monetară", a declarat Lagarde pentru cotidianul francez Libération.

"Ceea ce este necesar este o hotărâre colectivă de a avansa către o etapă puternică a construcţiei zonei euro", a subliniat ea.

În opinia şefei Fondului Monetar Internaţional (FMI), este necesar să se "depăşească uniunea monetară, pentru a fi puse în comun politici bugetare, însoţite totodată de instrumente de supervizare a sectorului financiar în sens larg şi de mecanisme de soluţionare a crizelor bancare".

Este necesar ca "totul (să fie plasat) sub o autoritate a zonei euro şi nu a băncilor centrale naţionale", a subliniat ea, evocând crearea unei "Trezorerii Europene" şi unei "Agenţii de Trezorerie euro privind datoria ansamblului zonei" euro.

"Acest lucru nu poate fi făcut de pe o zi pe alta", recunoaşte Lagarde, "dar este importantă afirmarea acestui principiu colectiv", în opinia sa. "Toate ţările din zona euro trebuie să acepte o comunitate bugetară, bancară şi financiară, în care hotărârile să fie luate în mod colectiv", a continuat directoarea FMI.

Evocând alegerile legislative din Grecia, în care dreapta (Noua Democraţie) şi stânga anti-austeriate (Syriza) sunt prezentate cot la cot, Lagarde consideră "important" să se poată "încă de săptămâna viitoare", "să fie reluate negocierile cu Guvernul rezultat din scrutinul de duminică".

"Avem timp să efectuăm o nouă trecere în revistă a programului în curs, care va trebui să fie angajat rapid după instalarea (noilor) autorităţi", a spus ea, insistând asupra necesităţii "aducerii contoarelor la zi, pentru că nu ştim prea bine ceea ce s-a realizat, respectat sau nu în aceste ultime şase sau opt săptămâni".

UE şi FMI au organizat salvarea financiară a Greciei, prin împrumuturi în valoare de 340 de miliarde de euro şi ştergerea unor creanţe în valoare de 107 miliarde de euro, în schimbul unei cure de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici