Chrysler a primit patru miliarde de dolari, la scurt timp după salvarea GM

Chrysler a primit, vineri, finanţare de urgenţă de patru miliarde dolari de la administraţia Statelor Unite, la scurt timp după ce guvernul a acordat o sumă similară concernului General Motors (GM) şi, respectiv, şase miliarde dolari diviziei de servicii financiar-bancare GMAC.

16 afișări
Imaginea articolului Chrysler a primit patru miliarde de dolari, la scurt timp după salvarea GM

Chrysler a primit patru miliarde de dolari, la scurt timp după salvarea GM (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chrysler a încasat, vineri, un împrumut de urgenţă de patru miliarde de dolari, la numai două zile după ce guvernul a transferat către General Motors o sumă similară.

Constructorul a beneficiat de intervenţia statului pentru salvarea de la faliment pentru a doua oară în 28 de ani.

GM a mai primit, pe 29 decembrie, prin intermediul diviziei de servicii financiar-bancare GMAC, fonduri de şase miliarde de dolari extrase de stat din cele 700 miliarde de dolari alocate programului pentru salvarea sistemului financiar.

GMAC a obţinut, pe 26 decembrie, avizul Rezervei Federale pentru a deveni o societate bancară de tip holding, eligibilă astfel pentru accesarea fondului de salvare a sistemului financiar.

GMAC oferă finanţare în condiţii avantajoase clienţilor concernului auto General Motors.

Cei trei mari constructori de automobile americani, General Motors, Ford şi Chrysler, vor publica, luni, datele preliminare privind evoluţia vânzărilor în decembrie, iar analiştii anticipează că numărul de autovehicule comercializate în 2008 pe piaţa americană a revenit la nivelul din 1992, cel mai slab din ultimii 16 ani.

Potrivit clauzelor incluse în contractele de ajutoare de stat, GM şi Chrysler trebuie să prezinte planuri de restructurare până la jumătatea lunii februarie şi să le demonstreze viabilitatea până în martie.

Acţionarul majoritar al Chrysler, Cerberus Capital Management, deţine şi 51% din GMAC.

GM şi Chrysler au anunţat, la începutul lunii decembrie, că ar putea intra în faliment în prima parte a lui 2009 dacă nu primesc finanţări urgente, pentru a ieşi din criza de lichiditate.

Ford a cerut, de asemenea, nouă miliarde de dolari, însă a exclus posibilitatea falimentului, arătând că are nevoie de fonduri pentru a adapta gama de modele la cerinţele pieţei.

Citeşte şi:

Divizia de credite a GM obţine statutul de bancă

GM şi Chrysler avertizează Congresul SUA că vor intra în faliment

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici