Cinci predicţii optimiste pentru economia SUA în 2015

Economia americană a beneficiat în 2014 de un impuls puternic de energie, după cea mai anemică redresare din criza financiară din 2008 de la Al Doilea Război Mondial, iar perspectivele pentru 2015 par chiar mai bune, potrivit MarketWatch, care face cinci predicţii optimiste pentru noul an.

561 afișări
Imaginea articolului Cinci predicţii optimiste pentru economia SUA în 2015

Cinci predicţii optimiste pentru economia SUA în 2015

În 2014 în economia americană au fost create aproape 3 milioane de locuri de muncă, cea mai mare creştere după 1999. Tendinţa este pe cale să continue în 2015 şi va alimenta în mod sigur cheltuielile de consum, alături de scăderea preţurilor carburanţilor.

Intensificarea consumului va încuraja companiile să angajeze şi să investească mai mult, iar rezultatul va fi o creştere economică de peste 3%, pentru prima oară după 2005.

"Următorii doi ani vor fi cei mai buni din cel puţin un deceniu. Există multe dovezi că creşterea economică accelerează", a declarat Bernard Baumohl, economist la Economic Outlook Group.

Cel mai mare risc interm pentru creşterea economică de 3% ar fi o creştere peste aşteptări a dobânzilor, dar după toate indiciile este improbabil ca Rezerva Federală să ia măsuri agresive în 2015.

Creşterea salariilor va accelera, după ani de zile de stagnare.

Una dintre principalele frâne pentru economie, în ultimii patru ani, a fost stagnarea salariilor, care au crescut în medie cu numai 2% pe an, ritm echivalent cu două treimi din media pe termen lung din SUA. Totuşi, acest lucru este pe cale să se schimbe. Cu angajările în creştere şi şomajul în scădere, companiile vor căuta angajaţi pentru a nu risca să piardă vânzări în favoarea concurenţei dacă nu vor creşte producţia.

"Peste tot un de mă duc, proprietarii de companii anticipează creşterea cererii. Companiile vor trebui să mărească salariile pentru a atrage şi a menţine angajaţii", a arătat Gus Faucher, economist la PNC Financial Services.

În luna noiembrie, numărul posturilor disponibile a atins al doilea cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. De asemenea, numărul celor care îşi schimbă locul de muncă pentru un salariu mai bun este cel mai ridicat din ultimii cinci ani.

Rata şomajului va continua să scadă, iar efectul în economie va fi real.

Rata şomajului a scăzut în ultimii trei ani de la 8,6% la 5,8%, dar aproape nimeni, inclusiv Rezerva Federală, nu consideră că piaţa muncii este chiar atât de solidă.

Circa 18,1 milioane de oameni, de exemplu, vor o slujbă full-time, dar nu o pot găsi, un număr neobişnuit de mare după cinci ani şi jumătate de redresare economică.

"Pînă la sfârşitul anului, rata şomajului va scădea la 5%-5,5%", consideră Faucher.

Creşterea economică rapidă va reduce riscul deflaţiei în Statele Unite.

Creşterea producţiei de petrol şi avansul lent al economiei mondiale au dus la prăbuşirea preţurilor petrolului cu aproape 50% în 2014, la circa 50 de dolari pe baril, iar efectul a fost încetinirea inflaţiei.

Menţinerea sau scăderea preţurilor vor susţine salariile ajustate la inflaţie a angajaţilor americani, iar oamenii vor avea mai mulţi bani de cheltuit, a spus Neil Dutta, director pentru economie la Renaissance Macro Research.

"Este imposibil să ai deflaţie într-o economie care creşte cu peste 3% şi creează locuri de muncă", a explicat Baumohl.

Economia Statelor Unite va performa, chiar dacă economia mondială nu o va face.

Creşterea economică lentă la nivel mondial nu va afecta prea mult economia SUA. Exporturile americane ar putea stagna sau chiar scădea, dar vor fi compensate de importurile mai mici de petrol, fiind improbabil ca deficitul comercial să crească.

Chiar dacă ponderea comerţului exterior este mai mare ca niciodată, economia SUA este încă mai protejată ca oricare altă mare economie din Europa şi Asia. Cheltuielile zilnice pentru servicii precum cele de coafură, curăţătorie, consultanţă financiară şi alimentaţie publică sunt practic imune faţă de concurenţa străină. Astfel, cea mai mare economie a lumii poate încă funcţiona ca o oază în deşert, în pofida pesimiştilor care consideră că acele vremuri au trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici