Cine era Petr Kellner, miliardarul ceh decedat într-un accident aviatic. Cum şi-a făcut averea fostul proprietar PRO TV

  • Potrivit New York Times, Petr Kellner este una din cele 5 victime ale unui acccident de elicopter produs în Alaska.
  • Petr Kellner era cel mai bogat om din Cehia, cu valoare netă a averii estimată la 17,5 miliarde de dolari.
  • Miliardarul a început să îşi construiască averea la începutul anilor ’90, prin comerţ cu produse de birotică şi papetărie.
6043 afișări
Imaginea articolului Cine era Petr Kellner, miliardarul ceh decedat într-un accident aviatic. Cum şi-a făcut averea fostul proprietar PRO TV

Cine era Petr Kellner. FOTO: Profimedia

Petr Kellner, proprietarul PRO TV, a murit într-un accident aviatic

Petr Kellner - „cel mai bogat om din Cehia”, potrivit The Guardian - a murit într-un accident aviatic

Evenimentul tragic a avut loc în weekend. Momentan, autorităţile investighează modul în care s-a produs prăbuşirea elicopterului. 

Kellner are o valoare netă a averii estimată la 17,5 miliarde de dolari.  El se afla la bordul elicopterului Airbus AS350 B3 când s-a prăbuşit lângă gheţarul Knik, conform New York Times

Cum şi-a făcut averea Petr Kellner? Povestea de viaţă a miliardarului ceh

Miliardarul Petr Kellner a început să îşi construiască averea la începutul anilor ’90, prin comerţ cu produse de birotică şi papetărie.
 
Mai târziu, a lansat un fond de investiţii prin care a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia în timpul privatizărilor. 

Kellner a absolvit Universitatea din Praga cu profil economic în anul 1986. A fost angajat al companiei cehe Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare. În acest context l-a cunoscut pe Milan Vinkler, alături de care a fondat PPF.

PPF, fondat în 1991, a preluat acţiunile mai multor companii privatizate de statul ceh. Astfel, Kellner a devenit un jucător important pe mai multe pieţe locale, după care a început expansiunea în regiune, iar acum grupul controlează companii din Europa, America de Nord şi Asia.

Petr Kellner a fost al doilea ceh care a intrat în piaţa media din România, după prietenul său, Daniel Kretinsky, proprietarul Europa FM şi Virgin Radio.

În 2018, Kellner a fost cotat de revista americană Forbes drept al 88-lea cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimată la 15,5 mld. dolari. Cu toate acestea, presa cehă îi estima averea la mai puţin de 10 mld. dolari.

Grupul PPF gestiona în 2018 active mai mari de 45 mld. euro. Petr Kellner era acţionarul principal al grupului şi deţinea 99% din acţiuni.

Potrivit site-ului PPF, fondul de investiţii controlează peste 20 de companii, dintre care cel puţin şapte au operaţiuni şi în Rusia. Cele 20 de companii activează în mai multe industrii, printre care servicii financiare, telecomunicaţii, biotehnologie, real estate, asigurări, agricultură şi inginerie mecanică.

În România miliardarul ceh a avut afaceri în real estate. Printre com­paniile controlate de PPF la nivel global se numără Home Credit, PPF Banka, Air Bank, PPF Real Estate Holding, PPF Life Insurance (Rusia), ClearBank, Telenor CEE (operator telecom cu circa 9 milioane de clienţi).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici