Cinteză, BNR: Băncile ar putea pierde 600 mil. euro din aplicarea Ordonanţei 50, unele vor cere despăgubiri statului

Mai multe bănci se pregătesc să ceară în instanţă despăgubiri din partea statului pentru pierderile provocate de aplicarea Ordonanţei 50 (care stabileşte noi reglementări pentru creditele de retail), inclusiv în cazul contractelor aflate în derulare, spune Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR.

33 afișări
Imaginea articolului Cinteză, BNR: Băncile ar putea pierde 600 mil. euro din aplicarea Ordonanţei 50, unele vor cere despăgubiri statului

Cinteză, BNR: Băncile ar putea pierde 600 mil. euro din aplicarea Ordonanţei 50, unele vor cere despăgubiri statului (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Avocaţii sunt însă rezervaţi faţă de şansele de izbândă ale unui asemenea demers.

Banca Naţională a finalizat un studiu de impact din care a rezultat că băncile vor contabiliza pierderi de circa 600 de milioane de euro în cazul în care ordonanţa se va aplica aşa cum cer clienţii, respectiv băncile vor fi nevoite să renunţe la unele comisioane şi să reducă dobânzile.

Un studiu similar derulat de Asociaţia Română a Băncilor a relevat pierderi între 300 şi 900 de milioane de euro, în funcţie de anumite scenarii luate în considerare.

Citeşte mai multe despre pierderile cauzate băncilor de Ordonanţa 50 pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici