Ciprul a limitat suma cash la ieşirea din ţară la 1.000 euro de persoană

Guvernul din Cipru a limitat începând de joi suma de bani cash cu care se poate ieşi din ţară la 1.000 euro de persoană, iar retrgerile din consturi au fost limitate la 300 de euro pe zi, potrivit variantei finale a restricţiilor impuse asupra circulaţiei capitalului.

463 afișări
Imaginea articolului Ciprul a limitat suma cash la ieşirea din ţară la 1.000 euro de persoană

Ciprul a limitat suma cash la ieşirea din ţară la 1.000 euro de persoană (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Restricţiile au fost introduse pentru a preveni retragerile masive de bani de la băncile din ţară, în urma încheierii unui acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro şi FMI care prevede desfiinţarea Popular Bank (Laiki) şi restructurarea Bank of Cyprus.

Depozitele garantate de la Laiki, cele până în 100.000 de euro, vor fi transferate la Bank of Cyprus, iar sumele care depăşesc acest nivel vor fi utilizate pentru finanţarea bailout-ului. În acelaşi timp, depozitele de peste 100.000 euro de la Bank of Cyprus vor fi accesate pentru a finanţa reacapitalizarea instituţiei, în funcţie de sumele necesare.

Băncile din Cipru au reluat joi programul cu publicul după 12 zile de inactivitate.

În acest context, fiecare persoană nu poate retrage începând de joi mai mult de 300 de euro pe zi de la fiecare bancă, cu excepţia situaţiei în care în ziua anterioară a retras mai puţin de 300 de euro.

Cecurile nu pot fi încasate decât dacă au fost emise de o bancă din afara ţării.

Băncile nu au voie să efectueze plăţi non-cash sau transferuri de bani, cu următoarele excepţii: transferuri comerciale; plăţi salariale (după prezentarea documentelor necesare); achitarea taxelor de şcolarizare pentru studenţii ciprioţi din străinătate şi acoperirea cheltuielilor curente ale acestora, însoţite de documente doveditoare; plăţi cu cardul de debit sau de credit, în cuantum de maximum 5.000 euro pe lună.

În cazul plăţilor comerciale, spre exemplu cele efectuate de firme pentru importuri, tranzacţiile mai mici de 5.000 de euro nu sunt restricţionate, cele între 5.001 şi 200.000 de euro trebuie avizate de banca centrală în termen de 24 de ore, iar cele mai mari de 200.000 euro vor fi evaluate de la caz la caz.

Depozitele la termen nu pot fi accesate cu excepţia situaţiei în care titularul doreşte să plătească un credit la aceeaşi bancă.

Restricţiile afectează toate conturile din Cipru, toate tipurile de plată şi transfer de bani în orice monedă.

Singurele excepţii vizează bani vărsaţi în depozite după data de 27 martie, retragerile de bani de pe carduri de debit sau de credit din conturi din afara ţării şi misiunile diplomatice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici