CNBC: Mobile World Congress pare să marcheze sfârşitul dominaţiei Apple

Reuniunea anuală Mobile World Congress, în desfăşurare în această săptămână la Barcelona, pare să marcheze mai mult ca oricare alt eveniment sfârşitul dominaţiei Apple pe piaţa mondială a smartphone-urilor şi tabletelor şi ascensiunea unor rivali cu sisteme de operare mai deschise.

326 afișări
Imaginea articolului CNBC: Mobile World Congress pare să marcheze sfârşitul dominaţiei Apple

CNBC: Mobile World Congress pare să marcheze sfârşitul dominaţiei Apple (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Mozilla a deschis neoficial evenimentul de la Barcelona. Organizaţia nonprofit, care a folosit Firefox în urmă cu un deceniu pentru a lupta împotriva controlului Microsoft pe piaţa motoarelor de căutare online, vrea să schimbe total acum piaţa smartphone-urilor, potrivit CNBC.

Industria este în prezent "controlată nenatural de doar câteva companii", a declarat directorul general al Mozilla, Gary Kovacs, la prezentarea primei generaţii de dispozitive mobile cu sistem de operare Firefox şi partenerilor.

Cei peste 20 de directori din sectorul telecom care au contribuit la lansarea Firefox OS au avut opinii similare.

"Schimbăm industria pentru binele tuturor", a declarat Cesar Alienta, directorul general al Telefonica, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din lume. Şeful companiei spaniole a criticat sistemele de operare închise, precum cel al Apple, şi a avertizat că "piaţa smartphone-urilor face un pas înapoi de la deschiderea caracteristică internetului". Telefonica vrea să introducă în scurt timp dispozitive cu Firefox OS în Spania, Brazilia, Columbia şi Venezuela.

America Movil, controlată de Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, s-a angajat să lanseze Firefox OS în Mexic "şi pe toate pieţele posibile" cât mai repede.

"Cred că este începutul sfârşitului pentru blocarea accesului în anumite privinţe", a spus directorul general America Movil, Marco Quatorze.

Directorul general demisionar al Deutsche Telekom, Rene Obermann, a numit lansarea Firefox OS "un pas important către mai multă concurenţă între diferitele sisteme". Deutsche Telekom va lanasa produse cu sistemul de operare al Mozilla în această vară în Polonia.

Mozilla nu este singura companie care vrea să schimbe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor. Samsung şi Intel dezvoltă un sistem de operare numit Tizen, care ar urma să fie mai deschis şi va permite dezvoltatorilor de software modificări mai importante comparatic cu iOS al Apple şi Android al Google.

Operatorii de telefonie mobilă sunt atraşi puternic de perspectiva de a putea modifica puternic sistemele de operare, astfel încât să aibă o interacţiune cât mai directă cu clienţii.

Ironia în acest caz ar fi că un succes al Samsung cu Tizen ar face compania sud-coreeană mai puţin dependentă de Google şi mai puternică pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor.

Restul lumii pare să fi prins din urmă platforma pentru dispozitive mobile a Apple, iar compania americană trebuie să inoveze din nou sau va fi canibalizată de rivalii cu produse mai ieftine şi mai accesibile, notează CNBC. Piaţa smartphone-urilor pare să se fi maturizat, astfel că ocaziile reale ar putea fi în extinderea pe pieţele emergente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici