Coface estimează o creştere economică de cel mult 1% în acest an şi menţine la "B" ratingul României

Coface estimează pentru acest an o creştere economică de maxim 1%, într-un scenariu de bază, proiecţie mai puţin optimistă decât cele ale Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale, şi menţine ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală.

280 afișări
Imaginea articolului Coface estimează o creştere economică de cel mult 1% în acest an şi menţine la "B" ratingul României

Coface estimează o creştere economică de cel mult 1% în acest an şi menţine la "B" ratingul României (Imagine: Shutterstock)

"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, în condiţiile în care se va observa o accelerare a intrărilor de fonduri europene şi o contribuţie mai puternică decât cea estimată a producţiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodată, plafonarea exporturilor şi a producţiei industriale cumulate cu o evoluţie timidă a cererii interne completeazã imaginea unei economii care va avansa sub potenţial în următorii doi ani", a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.

Pentru anul trecut Coface estimează un avans al PIB de maxim 0,5%.

Compania anticipează pentru acest an un deficit comercial în creştere cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decât dinamica exporturilor.

"Gradul ridicat de concentrare al investiţiilor străine dinspre zona euro şi sursele de finanţare ale deficitului de cont curent ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea echilibrării balanţei de plăţi", avertizează Coface.

În ceea ce priveşte politica monetară, Coface notează că inflaţia anuală are o evoluţie fluctuantă sub influenţa unor factori care nu pot fi controlaţi prin politica monetară. Inflaţia anuală la sfârşitul lunii noiembrie 2012 a scăzut la 4,6%, iar la sfârşitul anului a fost de 4,95%.

Având în vedere evoluţia principalilor indicatori macroeconomici Coface a menţinut ratingul României la nivelul "B", printre cele mai scăzute din Europa Centrală şi de Est, alături de cel din Croaţia şi Ungaria. Un rating inferior a fost atribuit Ciprului, respectiv "C".

"Calificativul de risc de ţară (ianuarie 2013) B - clasă de risc care indică un mediu economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac", se arată într-un comunicat al Coface.

Guvernul a revizuit în scădere, în urma discuţiilor cu FMI, prognoza privind Produsul Intern Brut şi creşterea economică pentru acest an, comparativ cu declaraţiile oficiale anterioare, noua ţintă pentru avansul PIB fiind în prezent de 1,6%, faţă de "abordarea prudentă" de 1,8% din urmă cu zece zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici