Comisia Europeană a respins taxarea inversă în sectorul alimentar

Comisia Europeană a respins taxarea inversă în sectorul alimentar, prin care TVA s-ar încasa la vânzarea produsului în magazin, a declarat, joi, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, Aurel Popescu.

24 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a respins taxarea inversă în sectorul alimentar

Comisia Europeană a respins taxarea inversă în sectorul alimentar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Domnul Vlădescu (Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, n.r.) mi-a spus să vorbim despre taxarea inversă la trecut, pentru că nu se mai poate face, deoarece România nu poate obţine acest lucru de la Comisia Europeană", a spus Popescu la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

El i-a cerut lui Vlădescu să convingă oficialii de la Bruxelles să accepte taxarea inversă, pentru că altfel va fi încurajată evaziunea fiscală.

"Asta înseamnă că s-a dat drumul la evaziunea fiscală, iar aceasta este aproape legalizată", a adăugat Popescu.

Preşedintele Rompan a mai spus că în prima decadă a lunii iulie, după creşterea TVA, vânzările din domeniul panificaţiei au scăzut cu 10% şi vor urma să scadă cu 15-20%.

Şi Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei Muntenia, a spus la rândul său că dacă evaziunea nu va fi stopată toate subvenţiile vor fi inutile.

"Cu evaziunea se poate termina într-o lună, dacă se vrea. Noi avem 70-80% evaziune faţă de 2-3% cât au alte ţări europene", a adăugat Lungu.

Prin taxarea inversă în industria alimentară, TVA se încasează în magazine, nu pe parcursul ciclului de fabricaţie a produselor.

Ministerul Finanţelor anunţa, la 6 iulie, că taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie va fi aplicată la zece zile de la comunicarea de către Consiliul UE a aprobării derogării pentru implementarea prevederii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici