Companiile antreprenoriale care se finanţează la bursă beneficiază de o nouă facilitate

Companiile antreprenoriale care se finanţează pe piaţa de capital vor fi scutite, de la 1 iulie 2021, de plata tarifului de procesare pentru listarea primului instrument financiar pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al Bursei de Valori Bucureşti, anunţă instituţia.

132 afișări
Imaginea articolului Companiile antreprenoriale care se finanţează la bursă beneficiază de o nouă facilitate

Companiile antreprenoriale care se finanţează la bursă beneficiază de o nouă facilitate

Facilitatea se aplică doar noilor emitenţi, nu şi celor care au deja acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente financiare listate pe SMT-ul BVB, până la data de 1 iulie 2021.

„În ultimii doi ani şi jumătate am observat o efervescenţă în creştere la Bursa de Valori Bucureşti, în special în rândul companiilor de talie mai redusă care au ales să deruleze runde de finanţare. Lichiditatea pe AeRO a crescut semnificativ, apropiindu-se de 1 milion de euro pe zi, respectiv de peste trei ori mai mult decât în 2020 şi de aproape 12 ori mai mult decât în 2015, când a fost lansată piaţa AeRO. Această evoluţie demonstrează interesul investitorilor pentru companiile nou-venite pe această piaţă. În acest context, noua facilitate vine să susţină dezvoltarea pieţei într-una de creştere a IMM-urilor”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

12 companii antreprenoriale s-au listat din 2019 până în prezent pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni din cadrul SMT. La finalul şedinţei bursiere de 7 iunie 2021, cele 12 companii aveau o capitalizare cumulată de 1,02 miliarde lei (208 milioane euro). Noii emitenţi îşi desfăşoară activitatea în domenii diverse, de la agricultură, jocuri video, marketing afiliat, IT, până la producţie de vinuri sau de lactate: iHunt, Norofert, Holde Agri Invest, 2Performant, MAM Bricolaj, Safetech Innovations, Agroland, Star Residence Invest, Firebyte Games, Raiko Transilvania, Vifrana şi Agroserv Măriuţa. În ultimii doi ani jumătate au intrat la tranzacţionare pe SMT-ul bursei şi 25 emisiuni de obligaţiuni cu o valoare cumulată de 219 milioane lei (45,2 milioane euro). Pe piaţa AeRO se tranzacţionează acţiunile a 290 de companii, cu o valoare de piaţă de 2,57 miliarde euro. În primele cinci luni ale anului 2021, valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe SMT-ul BVB (acţiuni, obligaţiuni, alte instrumente financiare) a fost de 5,8 milioane lei (1,2 milioane euro), iar valoarea totală de tranzacţionare a ajuns la 632,2 milioane lei (128,5 milioane euro).

Bursa de Valori Bucureşti oferă posibilităţi de finanţare pentru start-up-uri şi IMM-uri din 2010, prin sistemul alternativ de tranzacţionare (Alternative System Trading/ATS), funcţional la acea dată. Din 2019, sistemul alternativ devine Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, conform cerinţelor MiFID ale Uniunii Europene. Prin intermediul acestuia, BVB a continuat să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, să asigure finanţarea proiectelor companiilor la început de drum, start-up-uri şi IMM-uri, şi a poveştilor lor de creştere, precum şi să ofere investitorilor noi oportunităţi de investiţii. Piaţa AeRO, lansată în 25 februarie 2015 şi care reprezintă segmentul de acţiuni al SMT-ul BVB, este dedicată listării companiilor şi susţinerii antreprenorilor în căutare de finanţare pentru afacerile lor.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici