Companiile imobiliare, băncile, retailerii au adus cei mai mulţi bani la firmele deţinute în România

Investitorii imobiliari străini au adus în primele şase luni cei mai mulţi bani la capitalul firmelor pe care le deţin în România, pe poziţia a doua plasându-se băncile, acestea fiind urmate de companiile de retail, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

21 afișări
Imaginea articolului Companiile imobiliare, băncile, retailerii au adus cei mai mulţi bani la firmele deţinute în România

Companiile imobiliare, băncile, retailerii au adus cei mai mulţi bani la firmele deţinute în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, investitorii imobiliari străini au adus în primul semestru peste 390 de milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în România, cea mai mare subscriere fiind realizată la dezvoltatorul Gran Via România, cu acţionar majoritar spaniol, respectiv 122,8 milioane de euro.

Alţi investitori imobiliari activi pe piaţa românească în primele şase luni au fost fondul scoţian DEGI, care a adus la capitalul a două firme - DEGI PGV Tower şi DEGI Millennium Tower - în total aproape 20 de milioane de euro, şi fondul austriac Europolis, care a majorat cu 10,7 milioane de euro capitalul proiectului de birouri deţinut în cadrul complexului Sema Parc din Bucureşti, în timp ce Global Finance a adus peste 16 milioane de euro la două firme.

În ceea ce priveşte sectorul bancar, potrivit datelor ONRC, băncile mamă au subscris la capitalul subsidiarelor din România aproape 380 de milioane de euro, GE Garanti Bank figurând în statisticile Oficiului ca cel mai mare aport din acest sector, cu 137,6 milioane euro.

Subscrieri importante au fost realizate şi de Alpha Bank - 71,7 milioane de euro, Volksbank - 39 milioane de euro şi Intesa Sanpaolo - 29,7 milioane de euro.

Firmele din sectorul de retail au primit de la grupurile mamă infuzii de capital totalizând aproape 250 de milioane de euro, cea mai mare în primele şase luni fiind realizată de reţeaua real,- Hypermarket, în valoare de 80,5 milioane de euro, realizate prin două operaţiuni. Alte majorări în acest sector au fost realizate de Lidl România - 32,6 milioane de euro, Hornbach Imobiliare - 21,5 milioane de euro, Mega Image - 21 milioane de euro şi grupul Ikea - 17,2 milioane de euro.

Totodată, firmele din România din sectorul componentelor auto au atras în perioada ianuarie-iunie investiţii de la firmele mamă care se apropie de 190 milioane de euro, iar cele de asigurări şi servicii financiare de 120 milioane de euro.

La sfârşitul lunii martie, în România erau înregistrate 169.884 de firme cu acţionari străini, iar valoarea capitalului social subscris la acestea se ridica la 27,4 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici