Companiile italiene afectate de criza economică rezistă tot mai greu mafiei

Companiile italiene, afectate de criza economică, rezistă tot mai greu mafiei, care încearcă să le folosească în operaţiuni ilegale, a declarat guvernatorul băncii centrale a Italiei, Mario Draghi.

23 afișări
Imaginea articolului Companiile italiene afectate de criza economică rezistă tot mai greu mafiei

Guvernatorul băncii centrale a Italiei, Mario Draghi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În timpul crizei, companiile se confruntă cu diminuarea fluxurilor de capital şi reducerea valorii patrimoniului. În aceste condiţii a devenit mult mai uşor pentru organizaţiile criminale să atace companiile", a explicat Draghi, într-o audiţie în faţa unei comisii parlamentare antimafie.

Mafia face presiuni asupra companiilor în principal prin împrumuturi cămătăreşti, care le permit să spele bani.

"Printre obstacolele care, în anumite regiuni mari, frânează dezvoltarea economiei italiene se regăsesc organizaţiile criminale", a precizat oficialul. El a adăugat că, în condiţii de criză, importanţa luptei contra spălării de bani ar trebui să crească semnificativ.

Numărul de cazuri de operaţiuni financiare suspecte a crescut cu peste 50% în primul semestru, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit oficialului. Până la finele acestui an sunt aşteptate 20.000 de denunţuri, faţă de 14.600 în 2008.

Anul trecut, instanţele italiene au pronunţat 200.000 de sancţiuni financiare, considerate de Draghi mai eficiente decât condamnările minore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici