Comparaţia între situaţia Ungariei şi cea a Greciei nu este exagerată

Vicepreşedintele Fidesz, Lajos Kosa, nu a exagerat când a declarat că Ungaria are şanse mici de a evita o criză a datoriilor similară celei din Grecia, iar fostul guvern a falsificat datele la fel ca cel elen, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al premierului ungar.

64 afișări
Imaginea articolului Comparaţia între situaţia Ungariei şi cea a Greciei nu este exagerată

Comparaţia între situaţia Ungariei şi cea a Greciei nu este exagerată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kosa a afirmat joi la o conferinţă pe teme economice organizată de un cotidian ungar, că noul guvern Fidesz, care a preluat puterea la 29 mai, a găsit finanţele ţării într-o situaţie mult mai gravă decât se aştepta, iar şansele ca ţara să evite soarta Greciei sunt mici.

"Premierul socialist Ferenc Gyurcsany a vorbit despre intrarea în incapacitate de paltă. Mai mult, a declarat chiar cu mândrie că Ungaria a fost aproape de default, (...) după care a fost mândru că a putut salva Ungaria doar printr-un împrumut de la FMI. Din acestă perspectivă, nu cred că afirmaţiile lui Kosa sunt exagerate deloc", a spus purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, Peter Szijjarto, întrebat într-o conferinţă de presă despre comentariile oficialului Fidesz.

El a afirmat anterior, la un post de televiziune, că guvernul intenţionează să adopte măsuri pentu a îmbunătăţi situaţia finanţelor publice şi vrea reforme profunde, respectiv reduceri de taxe, pentru a creşte competitivitatea.

Oficialul a negat o posibilă întârziere a măsurilor de stimulare a economiei din cauza deficitului peste aşteptări.

"În Ungaria precedentul guvern a falsificat date. În Grecia, de asemenea executivul a falsificat date. În Grecia momentul adevărului a venit. Ungaria este încă înainte de acest moment. Este exact ceea ce sperăm să evităm, iar guvernul actual este gata să ocolească drumul pe care a mers Grecia. După ce vom face o evaluare reală, nu vom ezita să luăm măsuri", a spus purtătorul de cuvânt.

Comentariile liderilor de la Budapesta au cauzat confuzie în rândul analiştilor şi pe pieţele financiare.

"Afirmaţiile produc multă confuzie şi ar putea fi aşteptată mai multă panică pe pieţe. În acest moment nu ştim cât de severă este situaţia. Cel mai negativ aspect este, în opinia noastră, modul guvernului de a comunica, iar acesta ar putea cauza în continuare panică", potrivit unei note a Nordea Bank.

Forintul a pierdut a înregistrat joi cea mai mare depreciere din 170 de monede analizate de Blomberg, din cauza declaraţiilor vicepreşedintelui partidului de guvernământ Fidesz, Lajos Kosa.

Totodată, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a calificat situaţia ţării ca "delicată" şi a cerut continuarea eforturilor de consolidare a finanţelor statului în timpul uneki întâlniri la Bruxelles cu premierul Orban.

Orban, care a catalogat deficitul bugetar de 3,8% asumat de Ungaria pentru 2010 ca nesustenabil, a declarat, joi, că este hotărât să reducă deficitul bugetar. Şeful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat, săptămâna aceasta, că deficitul bugetar al ţării ar putea ajunge la 7,5% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici