Video CONFERINŢA MEDIAFAX: Teodorovici - Programele operaţionale, trimise CE în iulie. Nu e un dezastru cu Acordul de Parteneriat - VIDEO

Programele operaţionale pentru cadrul financiar 2014-2020 vor fi trimise Comisiei Europene la începutul lunii iulie, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precizând că în privinţa Acordului de Parteneriat nu este vorba de un dezastru, ci de sugestii primite de la CE.

218 afișări

"Programele operaţionale sunt oarecum într-o formă finală, la începutul lunii iulie vor fi trimise formal CE spre adoptare şi sperăm ca în a doua parte a acestui an să fie aprobate aceste documente pentru România", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, la Conferinţa MEDIAFAX Talks About SMEs.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că prin Programul Operaţional Capital Uman, actualul POS DRU, va fi sprijinită dezvoltarea antreprenoriatului, precum şi înfiinţarea de noi întreprinderi, prin acordarea dre sprijin financiar, granturi, dar şi consiliere şi formare în domeniul antreprenoriatului, servicii de consiliere şi consultanţă pentru creşterea şi consolidarea afacerilor sau mentorat.

Totodată, prin Programul Operaţional Regional "vom susţine companiile în vederea creşterii ratei de supravieţuire a firmelor nou înfiinţate şi cele cu istoric scurt, vor fi acordate servicii de suport de afaceri şi capital, respectiv asistenţă tehnică, administrativă, fiscală şi consultativă în domeniul afacerilor", a spus Teodorovici, precizând că suma totală alocată mediului privat va depăşi 4 miliarde de euro, iar pentru IMM-uri va fi de 2,3 miliarde de euro, plus alte sume care vor ajunge în mod indirect către zona privată.

Referitor la Acordul de Parteneriat, transmis CE în mod formal la 31 martie, Teodorovici a susţinut că CE a trimis comentarii, sugestii, nu critici. "Am discutat săptămâna aceasta în guvern asupra modului în care noi răspundem la aceste sugestii din partea CE. În aceste zile vom transmite oficial versiunea revizuită, astfel încât documentul va putea fi semnat cu România la final de august sau început de septembrie. Deci, iată, nu e niciun dezastru, nu am întârziat cu absolut nimic", a declarat Teodorovici, dând ca exemplu Polonia, al cărei Acord de Parteneriat a fost aprobat după cinci luni.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că Acordul de Parteneriat va fi semnat la Bucureşti, "în prezenţa a cel puţin trei comisari".

Săptămâna trecută, agenţia MEDIAFAX a anunţat, prezentând un document al Comisiei Europene, că oficialii de la Bruxelles au trimis Guvernului român mai multe observaţii la Acordul de Parteneriat, atrăgând atenţia asupra lecţiilor neînvăţate, a alocărilor dezechilibrate şi neîndeplinirii unor condiţionalităţi ex-ante, precum nerespectarea legislaţiei UE în domeniul achiziţiilor publice.

Ca reacţie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, după o vizită de lucru la Bruxelles, că propunerea actualizată de Acord de Parteneriat 2014-2020 va fi trimisă Comisiei Europene până la sfârşitul lunii iunie, estimând că documentul va fi semnat în această vară.

Ministerul Fondurilor Europene a trimis, la 31 martie, oficial propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020.

Potrivit regulamentelor europene, Comisia are la dispoziţie trei luni pentru a analiza documentul, perioadă de timp care poate fi întreruptă dacă statului membru îi sunt transmise comentarii pe marginea acestui document.

Conform informaţiilor prezentate de MEDIAFAX, Comisia Europeană a criticat şi prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept "incoerent şi fără priorităţi clare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici