Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 53 de firme pentru comportament anticoncurenţial

Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 53 de entităţi, valoarea amenzilor impuse fiind de 185 milioane de lei (circa 42 milioane de euro), în creştere de peste două ori faţă de 2013, mai mult de 80% din sancţiuni fiind aplicate pentru înţelegeri verticale.

177 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 53 de firme pentru comportament anticoncurenţial

Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 53 de firme pentru comportament anticoncurenţial (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Durata medie a investigaţiilor privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă finalizate în 2014 a fost de 3,7 ani. Consiliul Concurenţei a sancţionat 53 de entităţi, valoarea totală a amenzilor impuse fiind de 184,6 milioane de lei (41,5 milioane de euro). Nivelul acestor sancţiuni a înregistrat, astfel, o creştere considerabilă faţă de nivelul total al sancţiunilor din anii precedenţi (de 2,12 ori mai mare decât în 2013 şi de 6,11 ori mai mare decât în 2012)", se arată în raportul anual al autorităţii.

Din punct de vedere al tipului de încălcare a legislaţiei, 83,42% din volumul sancţiunilor aplicate a fost pentru înţelegeri verticale, 16,20% pentru înţelegeri orizontale şi 0,38% pentru nerespectarea angajamentelor. Sancţiunile au fost aplicate pentru patru înţelegeri orizontale (57%), o înţelegere verticală (14%) şi două nerespectări de angajamente (29%).

În 2014, autoritatea de concurenţă a finalizat 21 de investigaţii şi alte activităţi similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenţă, din care 16 investigaţii privind posibile încălcări ale legislaţiei de concurenţă, două proceduri privind nerespectarea angajamentelor, două anchete sectoriale şi un studiu. Opt din totalul investigaţiilor finalizate în 2014 au vizat atât încălcarea legislaţiei naţionale, cât şi pe cea a legislaţiei comunitare.

În 2014, numărul dosarelor în care Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală şi care au vizat domeniul concurenţei a fost de 180. Aceste dosare au reprezentat 86% din totalul dosarelor instrumentate în instanţă de instituţie. Procentul hotărârilor irevocabile, favorabile Consiliului Concurenţei, a fost de 96%, în creştere cu 3 puncte procentuale faţă de 2013, iar cel al hotărârilor definitive, favorabile autorităţii, a fost de 93%, în creştere cu 11 puncte procentuale faţă de 2013.

Totodată, autoritatea de concurenţă a înregistrat, în 2014, un procent al amenzilor menţinute irevocabil de 67%, în creştere cu 3 procente faţă de 2013, şi un procent al amenzilor menţinute definitiv de 95%, în creştere cu 9 puncte procentuale faţă de 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici