Consiliul UE îngheaţă 6,3 miliarde de euro Ungariei din cauza corupţiei

Guvernului de la Budapesgta i se acordă doi ani de timp pentru a se conforma.

626 afișări
Imaginea articolului Consiliul UE îngheaţă 6,3 miliarde de euro Ungariei din cauza corupţiei

Consiliul UE îngheaţă 6,3 miliarde de euro Ungariei pentru riscuri de corupţie şi fraudă

Riscuri de „nereguli sistemice” şi „deficienţe” pe piaţa achiziţiilor publice, persistenţa „lipsei unei strategii globale anticorupţie” şi absenţa unui cadru care să permită investigaţii „eficiente”. Din aceste motive, Consiliul UE a decis să îngheţe 6,3 miliarde de fonduri UE destinate Ungariei.

Este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene când se declanşează mecanismul statului de drept. Ungaria plăteşte preţul pentru acţiunile lui Viktor Orban, care în orice caz duce acasă aprobarea planului naţional de redresare.

Comisia Europeană amânase până astăzi aprobarea PNRR-ului maghiar şi, în acelaşi timp, ameninţase cu îngheţarea fondurilor de coeziune, necesare dezvoltării regiunilor, din aceleaşi motive: corupţie şi riscul fraudei. Guvernul ungar a început să pună ameninţe în alte dosare, în special în cele care necesită un vot unanim în Consiliu.

Coreper, organismul care reuneşte ambasadorii tuturor celor 27 de state membre, a aprobat cererea de îngheţare a fondurilor de coeziune pentru Ungaria, aşa cum a solicitat Comisia. Budapesta nu va avea acces la 6,3 miliarde de euro, dintr-o sumă totală 7,5 miliarde. Astfel, guvernul Orban merge acasă cu 1,2 miliarde.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici