Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar este ca o cangrenă pentru economie. Nu putem evita creşterea taxelor şi impozitelor

Publicat: 27 05. 2025, 14:14
Actualizat: 27 05. 2025, 15:47
4885230 - lots of 100 lei bills.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a comparat marți deficitul bugetar actual cu o cangrenă care afectează economia, subliniind că România trăiește de ani de zile peste posibilități, iar împrumuturile continue nu sunt o soluție viabilă pe termen lung, potrivit ZF.

Fostul ministru de finanțe a explicat, în Parlament, că o colectare mai bună a încasărilor nu rezolvă problema reducerii deficitului bugetar și că, în opinia sa, nu se poate evita creșterea taxelor și impozitelor: ”Nu cred că putem evita creşterea taxelor şi impozitelor.”

Economistul a menționat că deficitul bugetar a ajuns principala problemă economică a României, lăsând guvernul fără spațiu de manevră, iar măsurile de reducere a deficitului trebuie să includă și creșterea veniturilor fiscale, nu doar reducerea cheltuielilor.

„De pensii și salarii nu te poți atinge”

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, în anul 2024, deficitul bugetar al României a fost de 8,6% din PIB pe cash și de 9,3%, calculat cu includerea facturilor amânate la plată, conform metodologiei europene.

Guvernul Ciolacu 2 a stabilit cu Comisia Europeană un plan de reducere a deficitului la 3% din PIB în 7 ani. Totuși, din cauza structurii actuale a cheltuielilor, în care aproape 80% din venituri sunt direcționate către salarii, pensii și plata dobânzilor aferente datoriei publice, obiectivul este greu de atins fără măsuri drastice.

Daniel Dăianu a subliniat, însă, ferm că „de pensii și salarii nu te poți atinge” și că „trebuie luate alte măsuri”.

În primele trei luni ale anului 2025, execuţia bugetului general consolidat a înregistrat un deficit de 43,66 miliarde de lei, echivalent cu 2,28% din PIB, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2024, însă nu reprezintă recordul istoric negativ al României.