Constantin Niţă a primit avizul comisiilor pentru portofoliul IMM-uri, Comerţ şi Mediu de Afaceri

Candidatul nominalizat la funcţia de ministru pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediu de Afaceri, Constantin Niţă, a primit, sâmbătă, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite, cu 37 de voturi "pentru", opt abţineri şi niciun vot împotrivă.

26 afișări
Imaginea articolului Constantin Niţă a primit avizul comisiilor pentru portofoliul IMM-uri, Comerţ şi Mediu de Afaceri

Constantin Niţă a primit avizul comisiilor pentru portofoliul IMM-uri, Comerţ şi Mediu de Afaceri (Imagine: Mediafax Foto)

Niţă a fost audiat de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru industrii şi servicii, ambele din Camera Deputaţilor, Comisia economică, industii şi servicii, şi Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului, din Senat.

Niţă, nominalizat de PSD, a arătat la audieri că principala preocupare în următorii ani este creşterea rolului IMM-urilor în economie, prin acordarea de stimulente firmelor, dar şi prin găsirea de soluţii de finanţare a activităţii acestora.

"Vom modifica Codul Fiscal şi vom introduce neimpozitarea profitului reinvestit în tehnologie şi impozitarea forfetară a activităţii în domeniul serviciilor. De asemenea, dorim să capitalizăm CEC-ul, Eximbank şi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor pentru a oferi soluţii de finanţare a activităţii firmelor. Vom propune creşterea capitalului CEC şi a fondului de garantare cu câte 100 de milioane de euro", a spus Niţă.

Pe lângă măsuri de natură fiscală, printre care plata TVA la încasare şi nu la emiterea facturii, el a arătat că are o serie de planuri şi în ceea ce priveşte organizarea activităţii.

"Dorim să aducem la minister Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi Administraţia Zonelor Libere. Şi de asemenea, trebuie să gândim o nouă abordare a activităţii de export (...) În prezent ne gândim foarte puţin la promovarea firmelor românşti spre exterior, nici 1% din oamenii de afaceri din România nu au investit afară. Trebuie să facem un proiect de lege pentru finanţarea activităţii firmelor în afara ţării", a afirmat Niţă.

Alte măsuri vizate de ministrul pentru IMM-uri sunt introducerea actului unic de control la nivelul firmelor şi modificarea legii falimentului, precum şi îmbunătăţirea activităţii la nivelul Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului şi a Centrului pentru Promovarea Comerţului, care sunt în subordinea ministerului.

"La nivelul Centrului pentru Promovarea Comerţului trebuie să vedem modul în care funcţionează această structură, probabil că vom lucra şi la schemele de personal pentru că mi se pare că sunt prea mulţi oameni. Vrem să eficientizăm activitatea acestui centru" a spus Niţă.

Toate măsurile prezentate, incluse în programul de guvernare, vor permite potrivit lui Niţă, IMM-urilor să reprezinte şi în perioada următoare "motorul de creştere economică".

"Este un minister care după nume nu spune mare lucru, dar în esenţă este foarte important pentru mediul economic, pentru că IMM-urile au reprezentat principalul motor de creştere economică în ultimii ani, aşa cum sper să fie şi în următorii patru ani. Criza va putea fi depăşită prin intermediul IMM-urilor, care trebuie sprijinite", a spus Niţă.

Viitorul ministru mai are în vedere creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene în anul 2009, considerat de Niţă "un an foarte greu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici