Contract pentru construcţia unei centrale de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare

La Constanţa va fi construită o unitate de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă în sectorul încălzirii centralizate, pe gaze, în valoare de peste 700 de milioane de lei, din care peste 400 de milioane de lei din PNRR.

595 afișări
Imaginea articolului Contract pentru construcţia unei centrale de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare

„În data de 14 decembrie 2022, între Ministerul Energiei, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Componenta 6. Energie, în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa, în calitate de Beneficiar, a fost semnat contractul de finanţare având ca obiect finanţarea din fondurile PNRR a implementării proiectului <Sursă de producţie energie utilă termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă în municipiul Constanţa>”, anunţă Ministerul Energiei.

Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672 lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 430.696.492 lei.

„Proiectul se încadrează în Măsura de investiţii 3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea realizarii unei decarbonizări profunde şi vizează implementarea unei capacităţi de producţie de energie termică prin realizarea la cele mai noi standarde şi în conformitate cu toate cerinţele de eficienţă energetică, mediu şi schimbări climatice a unei unităţi de producţie energie în cogenerare de înaltă eficienţă, în sectorul încălzirii centralizate, pe gaz, flexibile din punct de vedere al utilizarii gazelor regenerabile, în Municipiul Constanţa. Prin proiect se asigură construcţia unei unităţi de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă în sectorul încălzirii centralizate, pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, cogenerare astfel cum este definită în art. 2 pct. 13 din Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanţa energetică a clădirilor. Soluţia de cogenerare propusă satisface toate cerinţele impuse prin Directiva de eficienţă energetică privitoare la randamentul global, economia de energie primară şi reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră şi a celor poluante, precum şi toate exigenţele prevăzute în programele de finanţare actuale, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 g CO2/kWh, fără a fi necesar aportul vreunui gaz combustibil cu emisii de CO2 scăzute (cum ar fi hidrogenul verde)”, se menţionează în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici