Contractele pentru lucrări din fonduri europene se vor încheia după noi modele standardizate

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) anunţă că a elaborat două modele contractuale standardizate pentru contractele de lucrări (execuţie, respectiv proiectare şi execuţie) aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice.

397 afișări
Imaginea articolului Contractele pentru lucrări din fonduri europene se vor încheia după noi modele standardizate

Contractele pentru lucrări din fonduri europene se vor încheia după noi modele standardizate

Aprobate recent prin Hotărâre de Guvern, modelele contractuale vor fi folosite în mod obligatoriu pentru contractele de lucrări finanţate din fonduri publice (nerambursabile şi/sau rambursabile) cu o valoare totală estimată de minim 23.227.215 lei - pragul pentru publicarea unui anunţ de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Actul normativ stabileşte bazele pentru încheierea unor contracte de lucrări de bună calitate, având clauze complete şi echilibrate, utilizate pe scară largă în implementarea proiectelor internaţionale. „Aceasta conduce pe de o parte la creşterea calităţii în procesul de achiziţie (asigurarea unei competiţii efective în faza de licitaţie, condiţii de contract predictibile, participarea la procedură a ofertanţilor serioşi, etc.), pe de altă parte la implementarea în condiţii optime a contractelor de lucrări (formele de contract deficiente, neclare sau incomplete generează probleme în derularea contractelor, blocaje şi întârzieri)”, precizează ministerul.

Mai mult, „aceste modele de contract prevăd o modalitate internalizată de soluţionare a conflictelor, care nu periclitează implementarea proiectului pentru că soluţionarea se face în timpul derulării contractului”.

„Elaborarea şi aprobarea acestor modele înseamnă finalizarea activităţilor pentru îndeplinirea condiţionalităţii ex-ante privind achiziţiile publice şi un mare pas înainte pentru rezolvarea problemelor care întârzie sau împiedică derularea proiectelor de infrastructură”, a declarat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Reprezentanţi ai beneficiarilor, constructorilor, consultanţilor şi asociaţiilor profesionale au cerut în mod repetat MDRAPFE, in calitate de Autoritate de management pentru implementarea de proiecte de infrastructura (AM POIM, AM POR) să extindă folosirea condiţiilor contractuale standard, aşa cum se practică şi în alte ţări.

Alte avantaje ale utilizării unor forme standardizate de contract, cunoscute şi acceptate atât de antreprenori, cât şi de beneficiari, sunt scăderea semnificativă a costurilor asociate pregătirii, negocierii şi gestionării contractelor, precum şi scăderea riscurilor ulterioare în implementare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici