Contribuţiile la fondurile private de pensii, virate de Casa Naţională de Pensii

Contribuţiile pentru pensia privată vor fi virate fondurilor de pensii de către Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), instituţie care va suplimenta personalul cu 400 de posturi, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.

8 afișări

Legislaţia în vigoare stabilea atribuţii şi pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru plata sumelor cuvenite de fondurile private de pensii.

Cei 400 de lucrători vor fi preluaţi de CNPAS de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, păstrându-şi încadrările şi drepturile salariale. Această prevedereva intra în vigoare imediat după publicarea actului normativ, iar ministerele Muncii şi Economiei şi Finanţelor sunt autorizate să introducă modificările necesare la bugetul asigurărilor sociale de stat şi la cel al asigurărilor de şomaj pe anul 2007, astfel încât aceşti angajaţi să poată începe activitatea la CNPAS.

Guvernul a mai decis şi majorarea procentului comisionului de administrare perceput de CNPAS pentru acoperirea cheltuielilor privind organizarea şi funcţionarea sistemului public.

Astfel, aceste cheltuieli vor fi acoperite din bugetul asigurărilor sociale de stat în limita unui procent de 4%, în timp ce acest procent era de 3% înainte de această modificare. Procentul de 4% va acoperi cheltuielile cu gestionarea afilierii la fondurile private de pensii şi virarea sumelor necesare din asigurările individuale către aceste fonduri.

CNPAS deţine evidenţa persoanelor asigurate conform codului numeric personal şi lista cu contribuţiile la asigurările sociale de stat, partea angajatorului şi cea a angajatului. Instituţia va transmite către ANAF toate informaţiile privind sumele virate şi către fondurile private de pensii lista contribuţiilor virate.

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat vor fi finanţate, începând din 2008, cu o parte a sumelor plătite de angajaţi în contul contribuţiilor de pensii. Astfel, din suma totală, o parte va fi direcţionată către fondurile private, iar cea mai mare parte va fi destinată, în continuare, sistemului public. Introducerea fondurilor de pensii administrate privat constă în transferul a 2% din contribuţia salariatului la asigurărilor sociale, de 9,5% din salariul brut.

Suma alocată fondurilor private va creşte anual, începând din 2009, cu câte 0,5% din salariul brut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici