Contribuţiile la pensii, diminuate la finele anului viitor numai la angajatori

Contribuţiile la fondul asigurărilor sociale de stat (pensii) vor fi diminuate, începând din decembrie 2008, cu 1,5 puncte la angajator, de la 29% la 27,5% din salariul brut, dar cota plătită de angajat va rămâne neschimbată, la 9,5%, potrivit proiectului de buget al asigurărilor sociale de stat.

2 afișări
Imaginea articolului Contribuţiile la pensii, diminuate la finele anului viitor numai la angajatori

Contribuţiile la pensii, diminuate la finele anului viitor numai la angajatori

Scăderea face parte din seria de măsuri anunţate de Guvern privind reducerea pe parcursul anului viitor cu şase puncte a contribuţiilor plătite de angajaţi şi angajatori la bugetele de asigurări sociale.

De la 1 ianuarie sunt programate două diminuări, respectiv reducerea cu 0,5 puncte a contribuţiei de asigurări de sănătate şi cu un punct la asigurările de şomaj, ambele operate în contul obligaţiilor ce revin angajatorilor.

Pe capitole mari de contribuţii va fi realizată o diminuare totală de 5,3 puncte, din care 1,5 puncte la asigurări sociale de stat (pensii), 2 puncte pentru asigurări de şomaj şi 1,8 puncte la asigurări sociale de sănătate.

Astfel, contribuţiile de asigurări sociale de stat (pensii) vor rămâne în perioada 1 ianuarie -30 noiembrie la nivelul de 29 % (în condiţii normale de muncă) din salariul brut, urmând ca de la 1 decembrie cota să fie redusă la 27,5%.

Angajaţii vor plăti aceeaşi contribuţie ca în prezent, de 9,5%. În contribuţia individuală pentru asigurări sociale de stat este inclusă şi cota de 2% aferentă  fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici