Costul Brexitului. Britanicii au plătit cu 210 lire sterline mai mult pe alimente după ieşirea din UE

Brexitul a adăugat aproape 6 miliarde de lire sterline la notele de plată pentru alimente din Marea Britanie în 2020 şi 2021, afectând grav gospodăriile cele mai sărace, potrivit unui studiu.

521 afișări
Imaginea articolului Costul Brexitului. Britanicii au plătit cu 210 lire sterline mai mult pe alimente după ieşirea din UE

Costul alimentelor importate din UE a crescut vertiginos din cauza birocraţiei suplimentare, adăugând 210 lire sterline la facturile alimentare ale gospodăriilor în 2020 şi 2021, au descoperit cercetătorii de la London School of Economics (LSE), conform The Guardian.

Întrucât familiile cu venituri mici cheltuiesc o parte mai mare din veniturile lor pe alimente, impactul Brexitului asupra achiziţiilor lor a fost disproporţionat de mare, au spus cercetătorii

Cercetarea vine la o zi după ce datele organismului comercial British Retail Consortium au arătat că inflaţia preţurilor la alimente din Marea Britanie a atins un nivel record de 12,4% în noiembrie, pe măsură ce preţul produselor de bază, precum ouăle, produsele lactate şi cafeaua, a crescut.

"Constatăm că ieşirea din Uniunea Europeană a crescut preţul produselor alimentare cu 3% pe an, ceea ce a dus la o creştere de 6% pe o perioadă de doi ani", spun cercetătorii în raportul lor.

Calculele s-au tradus printr-un cost de 5,84 miliarde de lire sterline numai pentru piaţa alimentară, echivalentul a 210 lire sterline pe gospodărie.

În 2015, anul de dinaintea referendumului, 77% din importurile de alimente proveneau din UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici