Creditele pentru firme şi populaţie au crescut în iunie cu 2,9%

Creditele pentru firme şi populaţie au crescut în iunie cu 2,9% faţă de mai, la 213,6 miliarde de lei, în special ca urmare a unui avans mai accelerat pentru împrumuturile acordate în valută, potrivit datelor publicate luni de BNR.

192 afișări
Imaginea articolului Creditele pentru firme şi populaţie au crescut în iunie cu 2,9%

Creditele pentru firme şi populaţie au crescut în iunie cu 2,9% (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Creditele acordate în valută în luna iunie au urcat cu 4% faţă de luna anterioară, devansând creşterea de 1% a împrumuturilor accesate în lei de firme şi populaţie.

Pe partea de valută, firmele au luat cu 4,8% mai multe credite decât în mai, în timp ce avansul la împrumuturile populaţiei a fost de 3,2%.

Tot firmele au realizat în iunie mai multe împrumuturi şi pe partea de lei, avansul soldului fiind de 1,8% pentru creditele acordate persoanelor juridice şi de 0,1% pentru gospodăriile populaţiei.

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, soldul creditului neguvernamental a crescut cu 1,3%, susţinut în principal de avansul la împrumuturile în valută, de 1,6%. Creditele în lei au crescut cu 0,9%.

Masa monetară în sens larg (M3) a fost la sfârşitul lunii iunie de 199,9 miliarde de lei. în urcare cu 0,8% faţă de luna anterioară (1,1% în termeni reali), şi cu 2,5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior (-5,1% în termeni reali).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici