Creşterea datoriilor publice este o problemă majoră pentru statele din zona euro

Creşterea datoriilor este o problemă majoră pentru statele din zona euro, a declarat vineri preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, avertizând totodată că Grecia "mai are mult de lucru" pentru a-şi pune în ordine finanţele publice.

21 afișări
Imaginea articolului Creşterea datoriilor publice este o problemă majoră pentru statele din zona euro

Creşterea datoriilor publice este o problemă majoră pentru statele din zona euro (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Trichet a subliniat totodată, pentru France Inter Radio, că deşi Europa a ieşit din recesiune, relansarea economică ar putea fi haotică şi inconsistentă.

"Avem o problemă majoră cu datoriile. În ceea ce priveşte Grecia, am mai spus că mai are mult de muncă până-şi va pune în ordine gospodăria. E o muncă importantă, iar guvernul a luat ieri nişte decizii", a declarat oficialul european, întrebat de problema creşterii datoriilor în zona euro pentru a finnaţa combaterea crizei.

Grecia a lansat joi un program ambiţios, pe trei ani, pentru reducerea deficitului bugetar, dar nu a reuşit să convingă pieţele financiare că va putea efectua reducerile de cheltuieli promise, pentru a pune capăt crizei fiscale în care a intrat.

În acelaşi interviu, Trichet a reiterat că poziţia puternică a dolarului este importantă pentru economia globală.

"Cât despre euro, am mai spus şi repet cu multă determinare că este foarte important ca dolarul să fie o monedă puternică, care să inspire încredere, aşa cum au spus-o şi autorităţile americane", a arătat Trichet.

BCE a decis joi să menţină dobânda de politică monetară din zona euro la minimul istoric de 1% pentru a opta lnuă consecutiv.

Oficialul BCE a arătat că banca centrală va face tot ceea ce este necesar pentru a ţine inflaţia sub control pe t ermen mediu şi lung şi pentru a crea un "mediu financiar pozitiv".

El anticipează o creştere economică modestă în acest an în zona euro şi consideră că relansarea economiei va întâmpina obstacole.

"Am învins recesiunea, dar relansarea va fi dificilă şi, în unele cazuri, haotică. Suntem într-o perioadă de revenire, dar trebuie să fim foarte prudenţi", avertizează şeful BCE.

Trichet a refuzat să estimeze când se va opri creşterea şomajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici