Croaţia întrerupe aprovizionarea cu gaze a marilor consumatori industriali

Guvernul croat a decis sâmbătă să întrerupă aprovizionarea cu gaze a marilor consumatori industriali, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti rămân suspendate, iar un val de frig determină creşterea consumului.

13 afișări
Imaginea articolului Croaţia întrerupe aprovizionarea cu gaze a marilor consumatori industriali

Croaţia întrerupe aprovizionarea cu gaze a marilor consumatori industriali (Imagine: Mediafax Foto)

Aprovizionarea marilor consumatori industriali, deja afectaţi de miercuri de reduceri, a fost întreruptă la ora 07.00 GMT (09.00, ora României), a relatat postul public de radio croat.

Guvernul croat, care a proclamat miercuri "stare de urgenţă" referitor la aprovizionarea cu gaze, a decis astfel să treacă la reduceri suplimentare din cauza unei creşteri a consumului, a precizat Ministerul Economiei.

"Măsurile aplicate până acum au asigurat stabilitatea sistemului, dar temperaturile extrem de scăzute şi nerespectarea stării de urgenţă de anumiţi consumatori nu au adus rezultatele aşteptate", conform unui comunicat.

Situaţia este deosebit de dificilă la Zagreb, unde o creştere a consumului cu 10 la sută a fost înregistrată vineri, în raport cu ziua de joi, precizează comunicatul.

Capitala Zagreb a înregistrat sâmbătă dimineaţă o temperatură de minus 12 grade Celsius, iar alte localităţi de până la minus 19 grade, conform Institutului meteorologic.

Croaţia produce circa 60 la sută din necesarul său de gaze şi importă 40 la sută din Rusia.

Noua măsură a Guvernului va viza circa 900 de clienţi importanţi din capitală, conform companiei municipale de distribuţie a gazelor.

Pe lângă locuinţe, spitale, creşe, şcoli şi alţi "consumatori protejaţi", gazul va fi livrat doar câtorva clienţi industriali.

În cursul zilei, distribuitorul naţional de gaz, PLINACRO, a indicat într-un comunicat că Croaţia este aprovizionată, începând de sâmbătă dimineaţă, cu 42.000 de metri cubi de gaz pe oră provenind din Germania.

Această sursă alternativă, care va fi activă timp de trei zile, conform contractului semnat cu compania germană EON Ruhrgas, va permite creşterea stocurilor naţionale de gaze cu circa trei milioane de metri cubi.

Stocurile de gaze ale Croaţiei - ţară care consumă 3,3 miliarde de metri cubi pe an - erau vineri seara de 358 de milioane de metri cubi. În această ţară cu 4,4 milioane de locuitori, 600.000 de locuinţe se încălzesc cu gaze.

Aceste rezerve vor fi suficiente pentru circa trei săptămâni, potrivit Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici