Cum se calculează corect dobânda după noua lege

Cu numai o zi înainte de expirarea "perioadei de graţie" pe care băncile au avut-o la dispoziţie pentru modificarea celor opt milioane de contracte de credit, mulţi dintre clienţi nu ştiu cum ar trebui să li se calculeze dobânda, care este metoda corectă de calcul şi ce formulări din actul adiţional sunt în conformitate cu Ordonanţa 50.

143 afișări
Imaginea articolului Cum se calculează corect dobânda după noua lege

Cum se calculează corect dobânda după noua lege (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Legea este clară: începând cu 21 iunie, dobânda va varia numai dacă variază indicele de referinţă şi atât. Şi asta pentru că formula de calcul în cazul contractelor cu dobandă variabilă sau indexabilă va fi formată din EURIBOR/ROBOR/LIBOR (în funcţie de moneda în care a fost contractat creditul) plus marjă fixă a băncii.

În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, iar modalitatea de exprimare a băncilor îi induce nu de puţine ori pe clienţi în eroare. Există şi acum nenumărate întrebări privind corectitudinea băncilor faţă de clienţi în stabilirea acestei marje.

De exemplu, cine a contractat un credit în 2007 a văzut cum de la an la an rata îi creşte, poate fără nicio justificare. Iar acum tot acei clienţi primesc o nouă lovitură, pentru că din dobanda majorată li se scade indicele public de referinţă (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), iar marja astfel rezultată, care, atenţie, va rămâne fixă pe toată durata de derulare a creditului, este foarte mare.

Citeşte mai multe despre cum se calculează corect dobânda după noua lege pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici