CURSUL BNR: Euro a atins maximul ultimelor trei săptămâni

Referinţa BNR a crescut cu 3,23 bani (0,72%), la 4,5239 lei/euro, şi a atins maximul ultimelor trei săptămâni, într-o piaţă unde cotaţiile au testat încă de miercuri după-amiază uşor peste 4,5 lei/euro, iar joi au urcat peste 4,52 lei/euro, ca urmare a accentuării crizei din coaliţia de guvernare.

373 afișări
Imaginea articolului CURSUL BNR: Euro a atins maximul ultimelor trei săptămâni

CURSUL BNR: Euro a atins maximul ultimelor trei săptămâni (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Cursul de referinţă leu/euro a crescut în ultimele două zile cu 3,66 bani (0,81%), de la 4,4873 unităţi în şedinţa de marţi.

O paritate mai mare decât cea afişată joi a fost publicată de Banca Naţională a României (BNR) pe 28 ianuarie, când euro a fost cotat la 4,5317 lei. Cotaţiile au coborât, ulterior, sub 4,5 lei/euro şi timp de trei săptămâni au fluctuat uşor sub acest nivel.

Leul s-a depreciat, joi, şi în raport cu dolarul american, rata de schimb urcând cu 3,66 bani (1,12%), de la 3,2674 lei/dolar la 3,3040 lei/dolar. O cotaţie similară celei de joi a mai fost atinsă pe 7 februarie, iar de la acea dată şi până joi cursul leu/dolar a fost sub acest nivel.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut joi cu 3,04 bani (0,83%), de la 3,6770 unităţi la 3,7074 unităţi, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni. O paritate mai ridicată decât cea de joi a fost afişată de BNR pe 13 decembrie 2012, când francul a fost cotat la 3,7269 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

"O combinaţie de incertitudine politică internă şi escaladare a tensiunilor din Ucraina se pare că a fost în spatele deprecierii dincolo de pragul de 4,50/euro înregistrată ieri. Deprecierea zilnică de 0,7% nu a mai fost înregistrată de mai mult de o lună şi a fost potenţată în această dimineaţă de o pierdere suplimentară de 0,2%, într-o şedinţă ce pare foarte dificilă pentru activele din ţările emergente. Aspectul straniu al evoluţiilor recente este faptul că banca centrală a permis această mişcare către valorile minime ale acestui an, deşi a părut că a acţionat în forţă luna trecută în faţă unor mişcări similare. În acelaşi timp, se pare din datele cu frecvenţă foarte ridicată că banca centrală continuă să fie prezentă în piaţă, dar de această dată într-o poziţie în care doar temperează
presiunile de depreciere. Aceasta sugerează că leul ar putea să continue să piardă teren", afirmă analiştii ING Bank, într-o notă transmisă joi.

Analiştii consideră că BNR ar putea încetini ritmul de intervenţii în piaţa valutară, iar rata de schimb leu/euro ar putea testa din nou pragul de 4,55 unităţi.

"Presupusele intervenţii valutare de anul acesta se apropie probabil de 2 miliarde de euro (vs rezerve valutare în valoare de aproape 33 miliarde de euro), leul se apropie de cel mai scăzut nivel al anului, în timp ce ratele de dobândă sunt mult mai ridicate decât cele din ultimul trimestru din 2013. Un asemenea tablou sugerează că este posibil ca banca centrală să îşi tempereze controlul asupra pieţei valutare, iar astfel moneda naţională pare vulnerabilă, fiind posibilă o nouă testare a pragului de 4,5540/euro", mai notează analiştii.

Ei sublinază, totodată, că evenimentele de pe plan politic au impact asupra monedei naţionale.

"Preşedintele partidului liberal i-a transmis ieri un fel de ultimatum primului ministru, cerând să accepte condiţiile enunţate până luni seara sau marţi. Nu ştim dacă să interpretăm acest ultimatum la fel de ferm ca modul în care este enunţată orizontul său, însă leul pare vulnerabil la aceste tensiuni persistente, în special în climatul extern curent", afirmă analiştii.

La debutul şedinţei interbancare de joi euro a fost tranzacţionat la 4,51 lei, cu 1 - 1,05 bani (0,23%) peste nivelurile de la închiderea sesiunii precedente, de 4,4995 - 4,5000 lei/euro. Rata de schimb a continuat să crească şi s-a îndreptat spre 4,53 lei/euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse, potrivit dealerilor.

Astfel, cel mai redus nivel tranzacţionat în prima parte a şedinţei a fost de 4,51 lei/euro, iar maximul de 4,5255 lei/euro.

La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,5240 - 4,5250 lei, cu 2,45 - 2,5 bani (aproximativ 0,55%) peste închiderea de miercuri.

În acelaşi timp, forintul şi zlotul se depreciau cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3% în raport cu euro, în principal din cauza escaladării violenţelor din Ucraina.

Ratele medii ale dobânzilor afişate joi pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au coborât semnificativ pentru a doua zi consecutiv şi au ajuns la 0,4% - 0,9% pe an, după ce miercuri au coborât la 2,12% - 2,62% pe an. Ratele medii ale dobânzilor afişate pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au fost marţi de 4,17% - 4,67% pe an.

Dobânzile au scăzut, astfel, sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an.

Scăderea din ultimele două zile este explicată de dealeri prin faptul că se apropie finalul actualei perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, iar aceste cerinţe au fost deja îndeplinite. O nouă perioadă de constituire a rezervelor va începe luni.

Pe de altă parte, ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au revenit pe creştere şi au ajuns la 3,98% - 4,48% pe an, după ce miercuri au coborât la 2,84% - 3,34% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a crescut uşor, de la 3,63% pe an la 3,76% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici