Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Legea Insolvenţei

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat termenul în care poate fi formulată contestaţia la raportul lunar întocmit de administratorul judiciar

3088 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Legea Insolvenţei

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Legea Insolvenţei

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis în data de 12 mai 2016 excepţia de neconstituţionalitate invocată de avocaţii societăţii de avocatură Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) cu privire la prevederile art. 21 alin. 3 din vechea Lege a Insolvenţei nr. 85/2006, care statuează că măsurile administratorului judiciar cuprinse în raportul lunar pot fi contestate în termen de trei zile calculate de la depunerea raportului respectiv la dosarul cauzei, un extras al acestuia trebuind a fi publicat şi în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

Excepţia de neconstituţionalitate este aplicabilă în multe cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată, respectiv în proceduri de insolvenţă deschise anterior intrării în vigoare a Legii 85/2014.

Concret, un creditor sau o persoană interesată să conteste o măsură dispusă prin raportul lunar nu avea cum să cunoască efectiv momentul depunerii raportului la dosarul cauzei decât ca urmare a unor eforturi nerezonabile de a face verificări în mod constant la grefa instanţei în vederea studierii dosarului, pentru a afla dacă raportul de activitate a fost depus şi dacă acesta conţine măsuri ce pot sau trebuie să fie contestate.

Astfel, termenul de depunere a contestaţiei la măsură apărea ca fiind unul netransparent, de cele mai multe ori în practică contestaţiile fiind formulate tardiv. Neconstituţionalitatea viza încălcarea liberului acces la justiţie, astfel cum este prevăzut de art. 21 şi 57 din Constituţia României şi corect interpretat în concordanţă cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului .

Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale.

ZRP are o echipă de 50 de avocaţi, dintre care şase asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), şi Antoniu Obancia (asociat).


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici