Dealerii cred că leul va continua să se deprecieze, chiar până la 4,2 lei/euro

Dealerii cred că leul va continua să se deprecieze în raport cu euro, chiar dacă BNR va interveni pe piaţa interbancară pentru susţinerea monedei naţionale, şi văd, în scenariul cel mai pesimist, cotaţii în jurul a 4,2 lei/euro, peste nivelul istoric de 4,14 lei/euro atins în ianuarie 2004.

20 afișări
Imaginea articolului Dealerii cred că leul va continua să se deprecieze, chiar până la 4,2 lei/euro

Dealerii cred că leul va continua să se deprecieze, chiar până la 4,2 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)

"Până la finele anului, este posibil să vedem euro cotat la peste 4 lei, poate chiar la 4,2 lei. Nu ştiu în ce măsură banca centrală ar putea să protejeze nivelul psihologic de 4 lei/euro. Tendinţa de depreciere a leului va domina piaţa, pentru că sentimentul pentru moneda naţională rămâne negativ şi nu vor exista veşti pozitive", a declarat agenţiei MEDIAFAX Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

BNR a publicat, luni, un curs de referinţă cu 6,9 bani peste cel de vineri, la 3,9410 lei/euro, reprezentând nivelul maxim de la finele anului 2004. Un curs de referinţă superior celui de luni a fost afişat de banca centrală la 31 decembrie 2004, când euro a fost cotat la 3,9663 lei. Pe piaţa interbancară, cotaţiile s-au apropiat luni dimineaţă de 3,99 lei/euro.

Economistul ING Bank a arătat că fundamentele economice nu pot susţine o revenire a monedei naţionale, în condiţiile în care datele nu indică o îmbunătăţire a situaţiei economice în următoarele şase luni.

Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank, afirmă că moneda naţională este mai vulnerabilă decât celelate valute emergente şi vede posibilă o paritate de 4 lei/euro, în absenţa unor semnale pozitive sau intervenţiei BNR, chiar şi la nivel declarativ.

În schimb, Ciprian Dascălu, dealer la Millennium Bank, crede că rata de schimb nu va depăşi nivelul maxim atins luni în şedinţa interbancară, de 3,9850 lei/euro.

"Moneda naţională ar trebui să-şi revină în următoarea lună, ajutată atât din punct de vedere economic, cât şi de schimbarea percepţiei investitorilor pentru pieţele emergenete", a spus Dascălu.

La ora 15:40, cotaţiile pe piaţa interbancară se situau între 3,9387 lei/euro şi 3,9433 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici