DEFICIT de 781 milioane euro în primele 7 luni, înregistrat de contul curent al balanţei de plăţi

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 781 milioane euro în primele şapte luni, faţă de un excedent de 92 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar s-a redus cu circa 100 milioane euro în iulie, fiind influenţat de adâncirea deficitului la venituri primare şi bunuri.

323 afișări
Imaginea articolului DEFICIT de 781 milioane euro în primele 7 luni, înregistrat de contul curent al balanţei de plăţi

DEFICIT de 781 milioane euro în primele 7 luni, înregistrat de contul curent al balanţei de plăţi (Imagine: Shutterstock)

În primul semestru, deficitul se situa la 878 milioane euro.

Astfel, în perioada ianuarie-iulie, deficitul înregistrat de balanţa veniturilor primare (denumite "venituri" de BNR până în prezent) s-a adâncit cu 1,04 miliarde euro, de la 958 milioane euro la 1,99 miliarde euro, iar cel al balanţei bunurilor cu 252 milioane euro, de la 2,9 miliarde euro la 3,15 miliarde euro, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României.

Totodată, execendetul veniturilor secundare (denumite până în prezent "transferuri curente") s-a redus cu 308 milioane euro, de la 1,17 miliarde euro la 865 milioane euro.

Pe de altă parte, balanţa serviciilor şi-a sporit excedentul cu 727 milioane euro, la 3,5 miliarde euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1,309 miliarde euro, în scădere cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1,385 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare negativă de 76 milioane euro net.

Datoria externă pe termen lung se plasa la 77,64 miliarde euro la 31iulie (81,3% din total datorie externă), în scădere cu 1,4% faţă de sfârşitul anului trecut.

Datoria externă pe termen scurt se situa la aproape 17,84 miliarde euro (18,7% din total datorie externă), cu 4,8% mai mică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici