Departamentul European al FMI: Europa are nevoie de până la 200 miliarde euro pentru a-şi recapitaliza băncile

Europa are nevoie de până la 200 miliarde euro pentru a-şi recapitaliza băncile şi a recâştiga încrederea investitorilor, iar măsura ar trebui derulată pe întregul continent, şi nu decalat, a declarat miercuri directorul Departamentului European al FMI, Antonio Borges.

113 afișări
Imaginea articolului Departamentul European al FMI: Europa are nevoie de până la 200 miliarde euro pentru a-şi recapitaliza băncile

FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vorbim despre cifre cuprinse între 100 miliarde euro şi 200 miliarde euro, ceea ce este după părerea noastră este foarte puţin, raportat la mărimea pieţelor europene de capital şi la noile resursele ale Fondului European de Stabilitate Financiară", a afirmat oficialul.

Borges a adăugat că FMI va participa cu siguranţă la cel de-al doilea program de finanţare externă a Greciei, dacă oficialii fondului vor fi mulţumiţi de strategia guvernului elen privind reducerea deficitului bugetar şi datoriei de stat.

"Dacă va exista un al doilea program pentru Grecia, după cum se anticipează, cred că FMI va participa cu siguranţă, cu condiţia să rămânem convinşi că Grecia merge în direcţia corectă şi că pot fi implementate măsurile necesare, iar datoria poate deveni sustenabilă", a arătat el.

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au convenit marţi, la Luxembourg, să sprijine băncile afectate de criza datoriilor de stat.

Guvernele din Franţa şi Belgia au anunţat marţi că vor interveni pentru salvarea băncii franco-belgiene Dexia de la faliment. Dexia a devenit astfel primul grup financiar european care necesită un "bailout" din fonduri publice în urma crizei datoriilor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici