Der Spiegel: Creditorii Greciei vor cere ţării 150 de noi reforme

Creditorii internaţionali ai Greciei vor cere autorităţilor elene aplicarea a 150 de noi reforme, potrivit unui proiect de raport obţinut de publicaţia germană Der Spiegel.

158 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: Creditorii Greciei vor cere ţării 150 de noi reforme

Der Spiegel: Creditorii Greciei vor cere ţării 150 de noi reforme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform proiectului raportului troicii creditorilor, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, Grecia va primi prelungirea cu doi ani a termenului de punere în practică a reformelor, dar întârzierea va costa 30-38 miliarde de euro.

Grecia a îndeplinit 60% din reformele necesare, circa 20% sunt în discuţie la nivelul guvernului, iar restul trebuie programate.

Între măsurile suplimentare figurează relaxarea prevederilor referitoare la concedieri şi la salariul minim, precum şi eliminarea anumitor privilegii profesionale.

Raportul sugerează că creditorii Greciei, respectiv ţările europene, vor renunţa la o parte din datoriile statului elen, astfel că ţara va fi salvată de contribuabilii din aceste state.

În schimb, BCE nu poate renunţa la creanţele asupra Greciei, pentru că ar echivala cu finanţarea ţării, fapt interzis de Tratatul UE. Instituţia s-a declarat însă pregătită să renunţe la orice beneficiu adus de aceste deţineri.

Raportul include şi alte măsuri, precum o creştere automată a impozitelor, dacă reformele nu sunt aplicate la timp.

Această versiune provizorie a raportului a fost prezentată joi, la Bruxelles, responsabililor care pregătesc o teleconferinţă de săptămâna viitoare a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Grecia trebuie să convingă troica creditorilor că a progresat suficient pentru a putea primi o nouă tranşă de împrumut de 31,5 miliarde de euro, în lipsa căreia va rămâne fără fonduri la jumătatea lunii viitoare.

Raportul final al troicii trebuie să fie publicat cel târziu pe 12 noiembrie, potrivit Der Spiegel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici