Directorul BVB nu vrea listarea Fondului Proprietatea şi pe altă bursă

Directorul general al Bursei de Valori (BVB), Valentin Ionescu, a declarat sâmbătă că nu doreşte listarea Fondului Proprietatea (FP) şi pe altă bursă, externă, întrucât acest emitent poate contribui la consolidarea pieţei de capital locale.

50 afișări
Imaginea articolului Directorul BVB nu vrea listarea Fondului Proprietatea şi pe altă bursă

Directorul BVB nu vrea listarea Fondului Proprietatea şi pe altă bursă (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, nu vreau să se întâmple o altă listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat să se introducă mecanismele internaţionale", a declarat Ionescu, prezent la un seminar organizat de firma de brokeraj Intercapital Invest în colaborare cu Franklin Templeton Investment despre listarea FP la BVB.

El a adăugat că o eventuală dublă listare nu va afecta însă acţionarii, întrucât în cazuri similare cele mai multe tranzacţii au continuat să fie realizate pe bursa principală.

"Dorim să consolidăm piaţa de la Bucureşti prin creşterea lichidităţii şi diversificarea produselor. Trebuie să ne consolidăm, astfel încât să nu migreze companiile locale pe alte pieţe şi, în doi - trei ani, să ne situăm între Praga şi Varşovia, cu rulaje de 60 - 70 milioane de euro pe zi", a adăugat Valentin Ionescu.

Preşedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, declara pe 25 ianuarie, prima zi de tranzacţionare a titlurilor FP la BVB, că a doua listare a Fondului va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, arãtând că investitorii pe pieţele din Asia dispun de fonduri mari.

CNVM a avizat, la începutul lunii ianuarie, utilizarea conturilor globale şi a împrumutului de acţiuni pentru vânzările în lipsă (short selling) pentru tranzacţionarea acţiunilor FP.

Directorul Bursei a mai afirmat că prin listarea FP s-a făcut "un serviciu" foştilor proprietari care au primit acţiuni la Fond întrucât aceştia pot afla un preţ transparent pentru titlurile deţinute.

"În calitate de director general al Bursei nu pot să fac recomandări, însă ca fost broker le-aş recomanda investitorilor să nu vândă acţiunile Fondului, dacă nu sunt constrânşi, deoarece Fondul Proprietatea este subevaluat. Încă suntem în recesiune. Dacă se redresează economia şi bursa va creşte, primele acţiuni care vor creşte vor fi titlurile bune, cum este Fondul Proprietatea", a completat Ionescu.

Şi directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol, afirmă că bursa este la un nivel redus din cauza contextului economic nefavorabil.

"Din păcate suntem prizonierii condiţiilor economice. Acesta este răspunsul la întrebarea de ce acţiunile Fondului Proprietatea şi alte titluri sunt unde sunt", a spus Paşol.

Conturile globale mai sunt utilizate în prezent pentru tranzacţionarea acţiunilor Erste (EBS), a titlurilor de stat, produselor structurate şi acţiunile Daimler (DAI), listate pe ATS.

Conturile globale permit brokerilor să introducă printr-un singur cont toate ordinele de cumpărare sau de vânzare date de clienţi, iar după ce realizează tranzacţia intermediarul împarte acţiunile în contul fiecărui client, în funcţie de instrucţiunea dată de acesta.

Înainte ca un investitor să vândă în lipsă unele acţiuni trebuie să le împrumute de la intermediarul cu care are contract, de la un client al brokerului sau de la alt investitor. Pentru împrumutul de acţiuni un investitor trebuie să încheie un contract de împrumut cu cel de la care primeşte titlurile şi le garantează cu alte titluri din portofoliu. Brokerii nu au realizat încă tranzacţii în lipsă pe acţiunile Fondului Proprietatea.

Acţiunile FP au închis sesiunea de vineri la un preţ de 0,63 lei, cu 0,79% sun referinţă. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 8,68 miliarde de lei (2 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici