Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat, în urma discuţiilor cu Gerea

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, marţi, în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, Moraru susţinând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul şi nici cu protestele minerilor de la Crucea.

1221 afișări
Imaginea articolului Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat, în urma discuţiilor cu Gerea

Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat, în urma discuţiilor cu Gerea (Imagine: Mediafax Foto / Victor Ciupuligă)

Ioan Moraru a declarat pentru MEDIAFAX că a avut cu ministrul Energiei ”o discuţie foarte la obiect” pe problemele Companiei Naţionale a Uraniului, iar la finalul întâlnirii şi-a depus demisia.

El a susţinut că demisia sa nu are legătură cu ”discuţia foarte corectă” pe care a avut-o cu ministrul şi nici cu conflictul de muncă de la Exploarea de uraniu de la Crucea.

"Motivele sunt personale şi unilaterale" a spus Moraru.

El a menţionat că a convenit cu ministrul ca până la numirea unui nou director general să gestioneze în continuare activitatea companiei.

Surse politice susţin că în funcţia de director general al Companiei Naţionale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al judeţului Suceava, demisionar din PNL şi susţinător PLR.

Aproximativ două sute de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea sunt blocaţi în subteran de luni şi ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate vor intra în greva foamei.

Minerii sunt blocaţi în subteran atât în zona troiţei din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar sunt şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţi angajaţi protestează în apropierea atelierelor.

Minerii susţin că aşteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, respectiv ca ministrul să respecte protocolul pe care l-a semnat cu ei în 30 ianuarie şi care prevedea o nouă bază de calcul al salariilor. Ei ameninţă că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei, intenţionând să-şi ia alături de ei, în subteran, soţiile sau copiii.

"Poate să-l pună şi pe Ponta director la companie. Dacă nu ne dau creşterea salarială promisă prin protocol, nu întrerupem protestul. Nu se poate să lucrezi în mină de uraniu cu 1.500 de lei pe lună", susţin protestatarii.

Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a mers, marţi dimineaţă, la Ministerul Energiei, pentru o întâlnire cu Andrei Gerea în care să fie găsite soluţii pentru încetarea conflictului.

Moraru spunea că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2 - 5,5 la sută, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de Gerea.

Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

Potrivit lui Moraru, creşterea salarială solicitată de mineri poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică, prin Hotărâre de Guvern, cadrul legal.

Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naţionale a Uraniului, dar şi a sucursalei Suceava şi cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea şi ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.

Şi în luna ianuarie minerii de la Exploatarea de uraniu de la Crucea au protestat timp de o săptămână, iar în 30 ianuarie a fost semnat un protocol între protestatari şi o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea,.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

"Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfinţită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşte, Ziua Mineritului şi de Crăciun", se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Totodată, în urma discuţiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentaţiei privind modul de calcul al pensiei, precum şi pregătirea documentaţiei în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai menţiona sursa citată.

"Înţelegem condiţiile grele în care se desfăşoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor şi a expunerii la un mediu neprielnic sănătăţii sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenţie punctele care ne-au fost semnalate şi cu siguranţă vom susţine viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relaţiilor de muncă şi a condiţiilor de securitate în muncă", declara, la data respectivă, Andrei Gerea.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana - unde lucrează peste 500 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici