Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat, acuzând întârzierea ajutorului de stat

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, a demisionat din funcţie, el acuzând că acordarea împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Guvern întârzie, în condiţiile în care există un calendar convenit cu FMI şi Comisia Europeană privind activităţile CEH.

497 afișări
Imaginea articolului Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat, acuzând întârzierea ajutorului de stat

Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat, acuzând întârzierea ajutorului de stat (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

”Am demisionat din cauza întârzierii acordării împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Ministerul Finanţelor Publice, cele 98 de milioane de lei aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 22/2015. S-a întârziat prea mult din cauza birocraţiei. Este şi un calendar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE), privind activităţile companiei. Urma să facem achiziţii de certificate, era nevoie de bani şi pentru programul de restructurare. Dar s-a ieşit din aceste termene”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Constantin Jujan.

Jujan a precizat că a discutat despre aceste probleme şi cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie.

”Se ştia deja că societatea are o situaţie dificilă. Orice întârziere o afectează şi mai mult”, a adăugat Jujan.

Constantin Jujan ocupa funcţia de director al CEH din luna februarie a acestui an.

Guvernul a aprobat, în luna iunie, acordarea unui împrumut de 167 de milioane de lei Complexului Energetic Hunedoara, ca ajutor de stat individual pentru salvare, condiţionat însă de garanţii şi cu obligaţia conducerii companiei de a redacta un plan de lichidare voluntară, dacă împrumutul nu este restituit sau unitatea nu prezintă un program de restructurare.

Împrumutul ar urma să fie acordat în două tranşe pe o perioadă de şase luni, pentru acoperirea necesarului de lichidităţi, pe baza unei analize economico-financiare realizate de Eximbank, iar valoarea garanţiilor trebuie să acopere cel puţin 120% din împrumut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală urmând să instituie în acest sens sechestre asiguratorii asupra unor bunuri imobile, conform unei decizii adoptate de Guvern în ultima şedinţă.

Prima tranşă din împrumut va fi în cuantum de 98,4 milioane de lei, iar a doua tranşă va ajunge la 68,5 milioane de lei, însă va fi condiţionată de rambursarea unui alt împrumut pe care Guvernul l-a mai acordat CEH în luna mai, pe o perioadă de trei luni, în valoare de 40 de milioane de lei.

CE Hunedoara ar urma să restituie împrumutul din surse proprii, dar va putea beneficia de o prelungire a perioadei de acordare a acestuia, în cazul în care prezintă un program de restructurare avizat şi de Comisia Europeană.

Dacă în termen de şase luni nu este prezentat un plan de restructurare sau nu este indicată dovada restituirii împrumutului, compania va fi obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară.

O altă condiţie pentru acordarea împrumutului este că banii nu vor fi alocaţi pentru sectorul cărbunelui, activitatea minieră a societăţii urmând să fie separată legal de celelalte activităţi.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici