Disputa privind panourile solare: UE şi China au ajuns la un acord privind preţul minim

Uniunea Europeană (UE) şi producătorii de panouri solare din China au ajuns la un acord în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru încheierea unei dispute vizând preţurile de dumping la care companiile chineze exportă în ţările europene.

778 afișări
Imaginea articolului Disputa privind panourile solare: UE şi China au ajuns la un acord privind preţul minim

Disputa privind panourile solare: UE şi China au ajuns la un acord privind preţul minim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul pune capăt unor negocieri aprige, care au durat mai multe luni, potrivit Wall Street Journal.

"Pot anunţa că sunt mulţumit cu oferta referitoare la preţuri transmisă de exportatorii chinezi de panouri solare. (...) Este soluţia amiabilă pe care o doreau atât UE, cât şi China", a declarat comisarul UE penrtru Comerţ, Karel De Gucht.

Camera de comerţ a Chinei responsabilă de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea părţii chineze, a acceptat ca panourile solare să fie exportate în UE la preţul minim de 56 de eurocenţi pe watt, a spus un diplomat european. Tarifele negociate se aplică panourilor solare, dar şi componentelor folosite pentru producţia acestora.

Preţul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respectă înţelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anunţate deja de Comisia Europeană. Deşi în prezent acestea se situează la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.

Înţelegerea dintre Comisie şi camera de comerţ chineză se referă doar la panouri solare care produc până la 7 GW pe an, urmând ca toate importurile de panouri ce depăşesc acest plafon să intre sub incidenţa tarifelor.

Negocierile referitoare la tarifele antidumping sunt printre cele mai ample derulate de Comisia Europeană până în prezent, iar unii observatori s-au temut chiar că ar putea declanşa un conflict comercial de proporţii între UE şi China.

Acordul urmează să fie transmis spre consultare statelor membre, iar ulterior pentru aprobare comisarilor europeni. Informaţii suplimentare ar putea fi publicate după eventuala avizare de către Comisie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici