Două miliarde euro pentru susţinerea descoperirii de noi medicamente

Uniunea Europeană lansează un program de două miliarde de euro pentru a susţine descoperirea de noi medicamente, întrucât vrea să-şi restabilească titlul de "farmacia lumii" şi să reducă diferenţa faţă de Statele Unite şi Asia.

20 afișări
Imaginea articolului Două miliarde euro pentru susţinerea descoperirii de noi medicamente

Două miliarde euro pentru susţinerea descoperirii de noi medicamente (Imagine: Mediafax Foto)

Iniţiativa Medicamente Inovative, care va fi anunţată miercuri la Bruxelles, oferă subvenţii instituţiilor academice şi companiilor de dimensiuni mici pentru a cerceta modalităţi de depăşire a dificultăţilor existente în procesul de dezvoltare a medicamentelor.

Programul este "mai presus de concurenţă", implicând soluţii comune pentru problemele din dezvoltarea medicamentelor, astfel încât nici o companie nu va avea un avantaj competitiv în urma cercetării.

Comisia Europeană (CE) va contribui, pe o perioadă de şapte ani, cu un miliard de euro, companiile importante din domeniul farmaceutic furnizând sume similare "în natură", respectiv prin furnizarea de personal şi echipamente.

Colaborarea este cea mai mare de acest fel din lume şi înseamnă o victorie pentru industria farmaceutică europeană.

Europa a fost mult timp un centru global de dezvoltare de medicamente, dar a rămas în urmă în ultimii ani. În urmă cu un deceniu, şapte din zece noi medicamente erau dezvoltate în Europa, dar în prezent acest număr a scăzut la trei.

"Sperăm să trimitem lumii un semnal clar că Europa va deveni din nou centrul cercetării din domeniul biomedical. Cea mai mare răsplată va fi dacă vom deveni din nou farmacia lumii", a afirmat Arthur Higgins, director general al companiei Bayer HealthCare şi preşedintele Federaţiei Europene ale Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice.

Primele programe de cercetare vor începe în 2009 şi multe dintre acestea vor da rezultate în timp.

Domeniile iniţiale de cercetare se vor concentra asupra diabetului şi bolilor respiratorii, apoi vor urma cancerul şi bolile infecţioase.

Obiectivul programului este de a găsi metode mai bune pentru anticiparea siguranţei şi eficacităţii noilor medicamente. Astfel, noul program se aseamănă cu un proiect similar dezvoltat de Administraţia Americană pentru Alimentaţie şi Medicamente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici