Economia României este bolnavă şi are nevoie de "transfuzii de investiţii"

Reprezentanţii patronatelor au înaintat Guvernului un "decalog cu propuneri anticriză", atrăgând atenţia Executivului că economia României este bolnavă şi are nevoie de "transfuzii de investiţii", au declarat, luni, după întâlnirea de la Guvern, reprezentanţii patronatelor.

43 afișări
Imaginea articolului Economia României este bolnavă şi are nevoie de "transfuzii de investiţii"

Economia României este bolnavă şi are nevoie de "transfuzii de investiţii" - patronate (Imagine: Mediafax Foto)

"Am prezentat moduri de a construi mecanisme care să ajute economia reală. Economia e bolnavă şi are nevoie de transfuzii de investiţii. Guvernul trebuie să-şi dea seama că nu mai poate folosi banii din sistemul privat pentru economie, aceştia trebuie reinvestiţi", a declarat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

Propunerile se referă la teme importante care ar urma să fie discutate de către Executiv în perioada următoare.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), Mihai Manoliu, a precizat că propunerile făcute vizează, printre altele, dezvoltarea cercetării şi a învăţământului, acordarea de facilităţi IMM-urilor şi asigurarea de surse de finanţare pentru dezvoltarea de proiecte.

"Am reproşat că nu există o strategie anticriză. Am spus că şi actuala ordonanţă (privind amânarea plăţilor restante - n.r.) are doar text, dar nu şi conţinut. Nu s-au consultat cu noi, iar măsurile sunt prea teoretice şi inaplicabile", a declarat Manoliu.

Reprezentanţii patronatelor au mai cerut scutirea de la plata taxelor şi impozitelor, pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, a angajatorilor care înfiinţează locuri de muncă şi care încadrează şomeri, propunerea privind reducerea cu 50% a CAS-ului în cazul acestora fiind considerată "insuficientă".

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIMMPR), Ovidiu Nicolescu, a declarat că a prezentat Guvernului rezultatele unei anchete potrivit căreia şapte din zece firme din România au probleme, 15 % declarând că sunt falimentare.

Ancheta CNIMMPR a arătat că 23% dintre firmele din România au reuşit să-şi menţină activitatea, 5% au reuşit să o amplifice, iar 72% au raportat scăderea importantă a activităţii, 15% dintre acestea declarându-se falimentare.

De asemenea, propunerile făcute în Guvern au vizat şi mărirea efectului de multiplicare a banilor din economie, neimpozitarea profitului reinvestit pentru că o astfel de prevedere ar duce la crearea a peste 100.000 de locuri de muncă, şi la reintropducerea în circuit a instituţiilor care nu mai sunt vandabile.

În cadrul întâlnirii de luni s-a discutat şi despre programul "Prima Casă", reprezentanţii patronatelor cerând ca acesta să fie concentrat pe construirea de noi locuinţe astfel încât să fie stimulate investiţiile.

De asemenea, patronatele au solicitat premierului Emil Boc să renunţe la impozitul forfetar, măsură care "îşi va dovedi ineficienţa la sfârşitul anului".

Şeful Guvernului a spus la rândul său patronatelor că una dintre priorităţile Cabinetului este investiţia publică masivă în infrastructură.

"Am toată determinarea de a discuta cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pentru a mări deficitul bugetar, dar numai pentru infrastructură. Pot să vă asigur că banii nu vor merge în plasme, premii, bonusuri sau alte lucruri de acest fel. Nu ne atingem însă de cota unică sau de TVA", a spus Boc.

În ceea ce priveşte neimpozitarea profitului reinvestit, premierul a arătat că măsura ar urma să fie aplicată începând cu al doilea semestru, Ministerul Finanţelor având în vedere promovarea unui act normativ în acest sens, după discuţia cu Comisia Europeană şi FMI.

O nouă întâlnire între reprezentanţii Guvernului şi cei ai patronatelor va fi organizată la jumătatea lunii august.

La discuţiile de la Guvern, privind evaluarea situaţiei economice şi sociale şi analizarea măsurilor anticriză, au participat şi premierul Emil Boc, ministrul Muncii, Marian Sârbu, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea şi secretarul de stat pe Dialog Social din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici