Economia Ungariei a stagnat în trimestrul al doilea, din cauza măsurilor de austeritate

Economia Ungariei a stagnat în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni, în pofida creşterii exporturilor, al cărei efect a fost amortizat de măsurile de austeritate care au sufocat cererea internă, transmite Bloomberg.

49 afișări
Imaginea articolului Economia Ungariei a stagnat în trimestrul al doilea, din cauza măsurilor de austeritate

Economia Ungariei a stagnat în trimestrul al doilea, din cauza măsurilor de austeritate (Imagine: Mediafax Foto)

PIB-ul Ungariei a stagnat în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, după o creştere de 0,6% în perioada ianuarie-martie, potrivit datelor prezentate vineri de biroul de statistică de la Budapesta.

Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, economia ungară a crescut cu 1%, accelerând de la un avans de numai 0,1% în primul trimestru.

Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg plasa creşterea economică anuală din trimestrul al doilea la 0,9%.

Ungaria, primul stat membru al UE care a apelat, în 2008, la ajutorul Fondului Monetar Internaţional, a redus cheltuielile publice pentru a respecta termenii şi condiţiile acordului cu instituţiile financiare internaţionale, agravând cea mai gravă recesiune de la începutul anilor '90.

Statul se bazează pe revenirea cererii din zona euro, cea mai importantă piaţă de desfacere pentru produsele ungare.

"Revenirea exporturilor nu a putut compensa pentru scăderea altor sectoare din economie", a declarat statisticianul Peter Szabo, citat de Bloomberg.

Producţia agricolă şi industria construcţiilor au avut scăderi de două cifre în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit acestuia, iar sectorul de retail nu dă nici el semne de îmbunătăţire.

Economia ungară ar putea creşte în acest an cu 0,9%, cu 3,2% în 2011 şi cu 3,9% în 2012, estima banca centrală a Ungariei la finele lunii mai.

Potrivit prognozelor guvernului, PIB-ul Ungariei va urca în acest an cu 0,6%, după o contracţie de 6,3% în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici