Efectul alegerilor din SUA: Dolarul va scădea la minime record în următoarele trei luni

  • Nori negri se adună peste dolarul SUA, care a avut cea mai slabă săptămână din martie, pe fondul temerilor că tiparniţa Rezervei Federale, mai degrabă decât cheltuielile guvernamentale, ar putea fi folosită pentru a consolida economia, după alegerile de marţi, relatează Reuters.
  • Moneda SUA a pierdut aproximativ 10% faţă de maximele anului şi se se află aproape de minimul a doi ani.
  • Momtchil Pojarliev, şeful monedelor de la BNP Asset Management, consideră că dolarul va scădea la minime record în următoarele trei luni.
9660 afișări
Imaginea articolului Efectul alegerilor din SUA: Dolarul va scădea la minime record în următoarele trei luni

Efectul alegerilor din SUA: Dolarul va scădea la minime record în următoarele trei luni

O administraţie SUA potenţial divizată, cu republicani care controlează Senatul, ar putea însemna un pachet de stimulente fiscale mai mic, precum şi creşterea presiunii asupra băncii centrale din SUA pentru a majora programul de cumpărare de obligaţiuni şi alte politici de susţinere economică care au influenţat dolarul.

CITEŞTE AICI: Rezultate alegeri SUA 2020. Biden este noul preşedinte al Statelor Unite. A câştigat cu 284 voturi. Mesajul său către americani

Democratul Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, oferind o anumită certitudine după zile de rapoarte contradictorii despre cine ar putea conduce Casa Albă în următorii patru ani. În acelaşi timp, democraţii ar putea câştiga mai multă influenţă în Senat, întărind speranţele pentru un pachet sporit de stimulare fiscală.

Aceste preocupări vin pe lângă problemele care au depreciat dolarul în cea mai mare parte a anului 2020 şi i-au determinat pe unii investitori să se îngrijoreze de statutul său de monedă de rezervă dominantă a lumii, inclusiv aşteptările că vor urma rate ale dobânzii scăzute şi cheltuieli masive ale guvernului SUA timp de ani de zile.

Moneda SUA a pierdut aproximativ 10% faţă de maximele anului şi se se află aproape de minimul a doi ani. Declinul său a stimulat o creştere a activelor pe care unii investitori le consideră alternative la dolari, precum aurul şi bitcoin, care au crescut cu 4% şi, respectiv, cu 12% în această lună.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat joi că banca centrală s-a angajat să menţină la un nivel constant achiziţiile de obligaţiuni la 120 de miliarde de dolari pe lună, dar a mai spus că parlamentarii vor trebui probabil să ofere mai mult stimuli fiscali pentru a ajuta economia să se recupereze mai devreme din contracţia alimentată de coronavirus.

Un dolar mai slab este binevenit pentru multe companii americane, deoarece face mai ieftină convertirea câştigurile, stimulând în acelaşi timp competitivitatea produselor americane în străinătate.

Dar, în acelaşi timp, creşte valoarea altor valute, complicând eforturile economiilor din zona euro şi Japonia de a stimula creşterea şi, potenţial, determinând alte bănci centrale să îşi deprecieze propriile valute.

Euro a câştigat în jur de 6% faţă de dolar în acest an, în timp ce yenul japonez a crescut cu aproximativ 5%.

Momtchil Pojarliev, şeful monedelor de la BNP Asset Management, consideră că dolarul va scădea la minime record în următoarele trei luni.

Unii nu sunt de acord. John Floyd, şeful strategiei macro de la Record Currency Management, susţine că, deşi Fed a declarat că va menţine achiziţiile de active la nivelurile actuale, Banca Centrală Europeană a semnalat recent că îşi poate spori sprijinul economic în decembrie. „Este o mare diferenţă”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici