EIU: Economia României pare suprasolicitată

Economiile României şi Bulgariei par suprasolicitate, cu nevoi de finanţare externă ridicate, ambele state fiind vulnerabile la schimbări ale sentimentului investitorilor, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU).

24 afișări
Imaginea articolului EIU: Economia României pare suprasolicitată

EIU: Economia României pare suprasolicitată

"România este una dintre ţările cele mai vulnerabile la turbulenţele financiare internaţionale. Statul va avea deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoză (până în 2012 - n.r.), alimentat de creşterea economică şi, mai ales, de accelerarea consumului intern", se arată în cea mai recentă ediţie a prognozei globale a EIU.

Avertizările transmise de analiştii EIU sunt similare celor cuprinse în ediţiile anterioare ale prognozelor globale ale instituţiei.

Cerinţele de finanţare ale României se ridică la circa 30% din PIB. Finanţarea a fost realizată prin fluxurile de investiţii străine directe, dar va deveni din ce în ce mai dificilă, pe măsură ce privatizările se termină, se spune în raport.

Un alt punct slab identificat de economişti se referă la deprecierea monedei naţionale, în condiţiile în care cea mai mare parte a datoriei externe este denominată în euro.

EIU atrage atenţia şi asupra Bulgariei, al cărei deficit de cont curent se situează la circa 20% din PIB, iar necesarul de finanţare la aproape 50% din PIB.

Analiştii sunt de părere că avansul economic al regiunii se va stabiliza în acest an, pentru a se decelera moderat începând din 2009, reflectând încetinirea consumului intern şi a exporturilor.

Astfel, pentru 2008 este prognozată, pentru Europa de Est, o creştere economică de 5,8%, iar pentru anul viitor de 4%.

Pentru 2010, analiştii estimează un avans al PIB de 3%, pentru ca în 2011 şi 2012 creşterea să se menţină la 2,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici