Enache Jiru va reveni secretar de stat la Finanţe şi şef al Trezoreriei, în locul lui Sporiş

Enache Jiru, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor pe timpul mandatului lui Mihai Tănăsescu, va reveni pe aceeaşi poziţie şi va coordona Trezoreria statului în locul lui Cristian Sporiş, numit vicepreşedinte la Raiffeisen Bank, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Finanţe.

1027 afișări
Imaginea articolului Enache Jiru va reveni secretar de stat la Finanţe şi şef al Trezoreriei, în locul lui Sporiş

Enache Jiru va reveni secretar de stat la Finanţe şi şef al Trezoreriei, în locul lui Sporiş (Imagine: Petrica Tanase / MediafaxFoto)

Jiru şi-a început cariera la Banca Naţională a României, unde a ocupat poziţia de director executiv al Departamentului de administrare a rezervelor internaţionale, iar din 1998 a alternat între funcţii publice şi poziţii de conducere în mediul privat.

Deciziile au fost semnate luni seara de premierul Victor Ponta, informaţiile MEDIAFAX fiind astfel confirmate.

Plecat în 1998 la BNP Dresdner Bank Romania ca director al trezoreriei băncii, Jiru este numit în anul 2000 vicepreşedinte la CEC Bank, de unde pleacă un an mai târziu la Ministerul Finanţelor, pentru a conduce Trezoreria statului.

La puţin timp după venirea în MFP, Jiru trece din poziţia de director general al Trezoreriei în cea de secretar de stat responsabil cu Trezoreria, unde rămâne până aproape de finalul mandatului fostului ministru Mihai Tănăsescu.

În toamna lui 2004 va fi numit din nou la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, de această dată ca preşedinte al băncii, dar este înlocuit de Eugen Rădulescu câteva luni mai târziu (martie 2005), după instaurarea guvernului condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu.

Ulterior, Jiru a fost consultant al companiei Energy Holding, iar în toamna lui 2007 preşedinte al fondului de pensii MKB Romexterra, care la câteva luni a ieşit de pe piaţă.

Având la CV o serie lungă de cursuri de pregătire la unele dintre cele mai importante bănci internaţionale, precum şi o experienţă de şapte ani în Banca Naţională a României, Enache Jiru este considerat unul dintre cei mai bine pregătiţi bancheri şi trezorieri de pe piaţă, iar în ultimii ani numele său a fost vehiculat adesea atât pentru poziţii de conducere în instituţii de credit, cât şi pentru funcţii publice.

Până la ora transmiterii acestei ştiri Enache Jiru nu a putut fi contactat.

Actualul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice coordonator al Trezoreriei statului, Cristian Sporiş, se va întoarce în august la Raiffeisen Bank, unde va prelua poziţia de vicepreşedinte responsabil cu divizia corporate a băncii, deţinută până la jumătatea anului de Marinel Burduja.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici