Energia verde va putea ajunge şi la populaţie

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă prin care modifică legislaţia privind sprijinul acordat energiei produse din surse regenerabile, printre prevederi figurând posibilitatea ca energia verde să fie comercializată prin contracte reglementate, respectiv către populaţie.

777 afișări
Imaginea articolului Energia verde va putea ajunge şi la populaţie

Energia verde va putea ajunge şi la populaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Energia electrică produsă din surse regenerabile de energie susţinută prin sistemul de promovare poate fi comercializată şi prin contracte reglementate, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)", potrivit ordonanţei de urgenţă 335/2013.

În prezent, populaţia nu primeşte energie regenerabilă în coşul stabilit de ANRE, deşi plăteşte prin fiecare factură contravaloarea certificatelor verzi destinate producătorilor de energie regenerabilă.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Altă modificare adusă de ordonanţa de urgenţă menţionată este amânarea, în perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018 a unui număr certificate verzi, în funcţie de tehnologia folosită la producerea electricităţii.

Energia eoliană va primi, în perioada respectivă, un certificat verde, în loc de două, iar energia fotovoltaică va primi patru în loc de şase. Microhidrocentralele noi vor primi 2 certificate verzi, în loc de trei. Certificatele verzi vor putea fi recuperate de către investitorii în energie hidro şi solară din 1 aprilie 2017, eşalonat, până în 31 decembrie 2020. Producătorii de energie eoliană vor avea dreptul să îşi recupereze certificatele din 1 ianaurie 2018.

Noul act normativ precizeză că energie produsă în centrale fotovoltaice situate, la momentul intrării în vigoare, pe terenuri agricole, nu mai primesc certificate verzi. De asemenea, producătorii de energie regenerabilă nu vor primi certificate pentru energia produsă peste nivelul comunicat de către operatorul sistemului naţional de transport Transelectrica.

O altă prevedere îi obligă pe producătorii de energie alternativă că comercializeze certificatele verzi doar prin intermediul operatorului pieţei de energie electrică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici