Euro a înregistrat în acest an cel mai bun trimestru întâi din istoria sa

Euro, căruia i se anticipa sfârşitul în urmă cu zece luni, a înregistrat în acest an cea mai bună evoluţie din trimestrul întâi de la lansarea sa, în condiţiile în care creşterea economică din Germania se accelerează, iar Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să majoreze dobanda cheie.

31 afișări
Imaginea articolului Euro a înregistrat în acest an cel mai bun trimestru întâi din istoria sa

Euro a înregistrat în acest an cel mai bun trimestru întâi din istoria sa (Imagine: Shutterstock)

Moneda unică s-a apreciat cu 3,5% până la sfârşitul lui martie, cel mai mult după ultimele trei luni ale anului 2008 şi cea mai bună performanţă din trimestrul întâi de la lansarea sa, în 1999, potrivit unui indice calculat de Bloomberg.

Euro s-a apreciat de la cel mai redus nivel după 2002, atins în ianuarie, după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au declarat că vor face tot ceea ce este necesar pentru a susţine moneda unică.

Fostul preşedinte ale Rezervei Federale (Fed) americane, Paul Volcker, şi investitorul miliardar George Soros au avertizat, la sfârşitul anului trecut, că uniunea monetară europeană s-ar putea dizolva.

Ulterior, temerile s-au atenuat, chiar dacă speculaţiile cu obligaţiuni portugheze s-au amplificat, iar autorităţile de reglementare au apreciat că patru bănci irlandeze au nevoie de capital suplimentar de 24 miliarde de euro.

Nicio ţară europeană nu şi-a restructurat încă datoriile, iar creşterea economică din regiune, în frunte cu cea din Germania, a determinat BCE să sugereze că ar putea majora dobânda de politică monetară în această săptămână, pentru a ţine sub control inflaţia.

La ora 10:28 a.m., euro era tranzacţionat la Londra la 1,4203 dolari pe unitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici