Europa se usucă! Nu este încă vară și temperaturile din sudul continentului au ajuns la gradul de alertă roșie
Seceta care afectează Europa din martie se agravează, iar vara acestui an amenință să fie cea mai fierbinte din ultimii ani. Este avertismentul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Deja, teritorii vaste din sudul continentului sunt la stadiul de alertă roșie, adică cel mai grav nivel de secetă.
În România, 2,5 milioane de hectare au fost distruse anul trecut, iar pagubele au depășit un miliard de euro.
Perioadele de caniculă vor alterna cu furtuni violente
Temperaturile extrem de ridicate vor alterna cu furtuni puternice și alte perioade de secetă, atât în țara noastră, cât și în restul continentului.
Potrivit Raportului „Starea Climei în Europa 2024”, publicat de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice și Organizația Meteorologică Mondială, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, însă previziunile meteo pentru 2025 prevăd depășirea oricăror limite de temperatură.
Pe întreg continentul, oamenii au resimțit condiții climatice extreme și contrastante. În timp ce estul Europei s-a confruntat cu o căldură uscată și arzătoare, vestul a fost afectat de ploi abundente și inundații, conturând un an marcat de extreme climatice profunde și perturbatoare.
Aproape jumătate din continent a înregistrat temperaturi anuale record, iar aproximativ 85% din Europa a fost clasată ca fiind „mult mai caldă decât media”. În același timp, Europa a cunoscut cele mai extinse inundații de la anul 2013 încoace, iar unele regiuni au înregistrat cele mai ridicate niveluri de stres termic și topire a ghețarilor din istorie.