Explozia facturilor. Propunerea asociaţiei furnizorilor de energie pentru micşorare facturilor

Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi a gazelor naturale, precum şi scutirea de la plata accizei sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană, care vor reduce factura la consumatori, arată un comunicat al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER.

2139 afișări
Imaginea articolului Explozia facturilor. Propunerea asociaţiei furnizorilor de energie pentru micşorare facturilor

Explozia facturilor. Propunerea asociaţiei furnizorilor de energie pentru micşorare facturilor

Măsuri precum plafonarea preţului sau amânarea plăţii facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite şi benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanţ, după aplicare, susţine asociaţia. „Spunem acest lucru deoarece consumatorii care îşi vor amâna obligaţiile de plată a energiei electrice şi/sau a gazelor naturale din perioada următoare, vor ajunge în situaţia de a acumula sume mari de plată care se vor adăuga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toţii că o astfel de măsură, de amânare a plăţii facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgenţă, nu a rezolvat situaţia. Din contră, a condus la reeşalonări la plată pentru consumatori şi mari dificultăţi de cash flow pentru furnizori”, arată AFEER.

Neîncasarea sumelor aferente de la clienţii finali se va resimţi în cascadă asupra tuturor părţilor implicate pe lanţul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienţii finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuţie, operatorul de transport şi producători. Furnizorii sunt cei care, deşi îşi asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piaţă extrem de dificil, vor fi grav afectaţi de aceste măsuri încasând mai puţin, dar rămân cu obligaţia plăţilor în avans pentru achiziţia de gaze naturale şi energie electrică, şi a celor către operatorii de retea, cât şi la bugetul de stat . Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale vor fi cei mai afectaţi; se poate ajunge în scurt timp la situaţii de insolvenţă şi faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor şi în piaţa de energie.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici