Exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut la jumătate din cauza unei taxe impuse de guvern

Exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut la jumătate în martie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce guvernul de la Moscova a impus o taxă livrărilor în străinătate pentru a reduce preţurile alimentelor pe piaţa rusă, iar de acest fapt beneficiază ţări precum Germania, Franţa şi România.

143 afișări
Imaginea articolului Exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut la jumătate din cauza unei taxe impuse de guvern

Exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut la jumătate din cauza unei taxe impuse de guvern (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rusia va vinde cu 65% mai puţin grâu în martie faţă de intervalul similar din 2014, potrivit estimărilor ZAO Rusagrotrans, care transportă cereale pe calea ferată, transmite Bloomberg.

În februarie, când a intrat taxa în vigoare, exporturile Rusiei au scăzut cu 45%, potrivit datelor guvernamentale.

Declinul reprezintă o schimbare majoră pentru vânzările de grâu ale Rusiei, care anul trecut a livrat mai mult grâu în străinătate decât oricare ţară, exceptând Statele Unite, Canada şi Franţa.

Numeroşi cumpărători de cereale s-au orientat către vânzători europeni, în condiţiile în care deprecierea euro face achiziţiile mai ieftine, a declarat Igor Pavenski, director adjunct al Rusagrotrans.

"Locul nostru pe piaţă a fost ocupat în mare parte. Furnizorii din Europa bat recorduri", a spus Pavenski.

Rusia va exporta 450.000 de tone de grâu în această lună, comparativ cu 1,3 milioane de tone în urmă cu un an, a arătat oficialul Rusagrotrans.

ProZerno, companie de cercetare a pieţei din Moscova, estimează că livrările vor atinge în martie cel puţin 600.000 de tone, potrivit directorului general Vladimir Petricenko.

Taxa impusă de guvern a contribuit la scăderea preţurilor grâului pe piaţa din Rusia. Scăderea cererii din partea exportatorilor a redus preţurile cerute de fermierii din sudul Rusiei cu aproape 20%, la circa 9.600 de ruble/tonă (168 dolari), faţă de un nivel maxim atins la jumătatea lunii decembrie, conform datelor Rusagrotrans.

Declinul preţurilor s-a accentuat săptămâna trecută, odată ce fermierii au început să vândă din stocuri pentru finanţarea însămânţărilor de primăvară, potrivit companiei de cercetare SovEcon din Moscova.

Taxa, valabilă până în luna iunie, este de 15% din valoarea totală a încărcăturii, plus 7,5 euro pe tonă. În plus, redresarea rublei în acest an a mărit costul mărfurilor ruseşti, a arătat Pavenski.

Cu livrări mai mici din partea Rusiei, cumpărătorii s-au orientat către state precum Germania, Franţa şi România. Autorităţile de reglementare europene au emis licenţe de export pentru 23,7 milioane de tone de grâu, din 1 iulie 2014, fiind posibil ca livrările să atingă un nivel record.

Exporturile ruseşti nu s-au oprit complet în ultimele două luni întrucât traderii au considerat că este încă profitabil să cumpere cereale la actualul nivel scăzut al preţurilor şi să vândă în străinătate, a spus Swithun Still, director la compania Solaris Commodities în Lausanne, Elveţia.

În luna februarie, Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a cumpărat 180.000 de tone de grâu din Romania, pentru care a plătit aproape 43 de milioane de dolari, şi 120.000 de tone de grâu din Franţa. Livrarea cerealelor se va face în perioada 1-10 noiembrie.

De la începutul anului fiscal 2014/2015, din iulie anul trecut şi până în prezent, Egiptul a cumpărat 1,08 milioane tone de grâu din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici