Exxon Mobil va primi compensaţii de 10 ori mai mici decât a cerut de la Venezuela

Venezuela trebuie să plătească 1,6 miliarde către Exxon Mobil pentru exproprierea unor active ale companiei americane în 2007, suma fiind, însă, de zece ori mai mică decât cea solicitată de Exxon.

207 afișări
Imaginea articolului Exxon Mobil va primi compensaţii de 10 ori mai mici decât a cerut de la Venezuela

Exxon Mobil va primi compensaţii de 10 ori mai mici decât a cerut de la Venezuela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi decizia Curţii de Arbitraj Internaţional a Băncii Mondiale a fost în favoarea companiei americane, Venezuela trebuie să plătească este o sumă cu mult sub cea cerută de Exxon, şi anume 16,6 miliarde de dolari, relatează The Wall Street Journal.

Decizia curţii de arbitraj vine într-un moment foarte greu pentru economia ţării latino-americane, care se confruntă cu dificultăţi la plata datoriilor străine.

"Pe de o parte, Venezuela a ieşit cu bine din acest caz. Totuşi, decizia va avea un impact negativ, pentru că ţara are mari probleme cu fluxul de capital", a declarat Asdrubal Oliveros, şeful companiei de consultanţă Ecoanalitica.

De altfel, guvernul de la Caracas a salutat decizia Curţii, considerându-o "rezonabilă".

Exxon este una dintre cele 20 de companii care au înaintat plângeri către Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale împotriva Venezuelei, cu scopul obţinerii unor compensaţii pentru activele expropriate în timpul naţionalizărilor din anul 2007.

Exxon va primi compensaţii pentru întreruperea operaţiunilor în cadrul a două proiecte, Cerro Negro şi La Ceiba. Compania americană estimează că a cheltuit 3,1 miliarde de dolari pentru construcţia şi operarea facilităţilor între 1997 şi 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici