ExxonMobil şi Chevron doboară recorduri de profit după creşterea preţului mondial al petrolului

ExxonMobil şi Chevron au doborât recorduri de profit în al doilea trimestru, în condiţiile în care creşterea preţurilor la energie, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, a adus un câştig pentru giganţii petrolieri americani, conform Financial Times.

234 afișări
Imaginea articolului ExxonMobil şi Chevron doboară recorduri de profit după creşterea preţului mondial al petrolului

Aceste câştiguri uriaşe vin în contextul în care consumatorii se resimt din cauza costurilor foarte mari ale combustibililor, care au contribuit la creşterea inflaţiei la niveluri record în SUA şi Europa, ameninţând cu o reacţie politică împotriva companiilor energetice.

Exxon a înregistrat în al doilea trimestru un profit net de 17,8 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor S&P Capital IQ. Precedentul profit trimestrial record al companiei a fost de 15,9 miliarde de dolari în 2012, un alt an în care preţurile petrolului au fost ridicate.

Profitul Chevron din al doilea trimestru a fost de 11,6 miliarde de dolari, de asemenea cel mai mare profit trimestrial şi a depăşit cu uşurinţă estimările de 9,9 miliarde de dolari.

“Profitul şi fluxul de numerar au beneficiat de creşterea producţiei, de realizări mai mari şi de un control riguros al costurilor”, a declarat Darren Woods, directorul executiv al Exxon.

Profiturile spectaculoase au venit după ce compania britanică Shell a raportat joi al doilea trimestru consecutiv de recorduri, cu un profit ajustat de 11,5 miliarde de dolari. Compania franceză TotalEnergies a declarat în aceeaşi zi că profiturile din trimestrul respectiv au crescut la 9,8 miliarde de dolari, aproape triplu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cei cinci giganţi petrolieri occidentali: Exxon, Chevron, Shell, BP şi TotalEnergies sunt împreună pe cale să genereze profituri de peste 50 de miliarde de dolari în cele trei luni până la sfârşitul lunii iunie.

Eni a anunţat vineri, de asemenea, rezultate trimestriale extraordinare, sporind randamentul investitorilor după o creştere de patru ori faţă de anul trecut a profitului net ajustat, la 3,81 miliarde de euro.

În SUA, preţul mediu naţional al benzinei a atins un record de peste 5 dolari pe galon în iunie, deşi de atunci a scăzut.

Aceste câştiguri realizate de giganţi petrolieri au declanşat atacuri din partea politicienilor şi au adus tot mai multe apeluri pentru o taxă pe profiturile excepţionale, cu care se confruntă companiile în Marea Britanie şi în alte părţi. Luna trecută, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Exxon face “mai mulţi bani decât Dumnezeu” şi a promis că “se va asigura că toată lumea cunoaşte profiturile Exxon”.

Exxon şi Chevron au răspuns susţinând că îşi măresc cheltuielile pentru noi surse de aprovizionare pentru a contribui la satisfacerea cererii în creştere. Cu toate acestea, cheltuielile lor de capital rămân mult mai mici decât înainte de pandemie şi au acordat prioritate creşterii dividendelor şi răscumpărării de acţiuni.

Woods a lăudat creşterea producţiei companiei în zăcămintele de petrol şi gaze de şist în zona Permian din Texas şi New Mexico, din SUA, despre care Exxon a spus că a crescut cu 130.000 de barili echivalent petrol pe zi faţă de prima jumătate a anului 2021.

Pierre Breber, directorul financiar al Chevron, a declarat că se aşteaptă ca anul viitor compania să majoreze cheltuielile, pe măsură ce răspunde la cererea mai mare.

“Bugetul nostru din acest an este de aproximativ 15 miliarde de dolari, iar orientările noastre până în 2026 sunt de la 15 miliarde de dolari până la 17 miliarde de dolari pe an, Deci, acest lucru ne oferă un spaţiu de creştere de 2 miliarde de dolari, ar trebui să vedeţi un capital mai mare din partea noastră în 2023”, a spus el, indicând Permian ca fiind o zonă în care este posibil să aibă o producţie crescută.

Perspectivele pentru marile companii petroliere s-au întunecat în ultimele săptămâni, în condiţiile în care băncile centrale din întreaga lume au ridicat rapid ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia, în mare parte din cauza efectelor creşterii vertiginoase a preţurilor la energie, ceea ce a generat temeri legate de o încetinire a economiei mondiale.

Extinderea temerilor economice a declanşat o vânzare importantă a acţiunilor din sectorul petrolului şi gazelor, chiar şi în condiţiile în care se aşteptau profituri extraordinare, deşi preţurile acestora rămân în creştere pe parcursul anului şi au depăşit piaţa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici